Redactia.ro
Home » Știri » Au fost stabilite regulile pentru slujbele de Sărbători. Preoți nu vor mai purta măști de protecție

Au fost stabilite regulile pentru slujbele de Sărbători. Preoți nu vor mai purta măști de protecție

Au fost stabilite regulile pentru slujbele de Sărbători

Au fost stabilite regulile pentru slujbele de Sărbători. În ultima vreme, românii s-au întrebat cum se vor desfășura slujbele pentru sărbătorile de iarnă. Majoritatea s-au întrebat daă vor fi lăsați să meargă la biserică, și dacă mai pot face aceleași lucrrui pe care le făceau în mod normal. Astfel, pentru a clarifica lucrurile, Guvernul și Patriarhia au stabilit regulile pentru slujbele de Sărbători.

Au fost stabilite regulile pentru slujbele de Sărbători. Preoți nu vor mai purta măști de protecție

Au fost stabilite regulile pentru slujbele de Sărbători. Mai sunt câteva zile până la Crăciun, iar românii se întreabă dacă pot merge să se roage în casa Domnului. Ei bine, Patriarhia și Guvernul au stabilit regulile pentru slujbele de Sărbători. Așadar, preoții nu vor mai fi obligați să poarte măștile de protecție, iar în acest moment, există un document oficial care să ateste că aceștia nu vor mai purta mască în interiorul bisericii. Însă, credincioșii care merg la biserică pentru a participa la slujbă, sunt obligați să poarte masca de protecție. Secretariatul de Stat pentru Culte s-a întâlnit cu reprezentații autorităților publice și reprezentanții cultelor religioase, unde s-au decis regulile pentru slujbele de Sărbători. Se pare că scopul acestei ședinte a fost ca prin cooperare deciziile luate de aceștia să răspundă atât nevoilor de protecție a sănătății publice cât și a celor religioase ale credincioșilor. Prezenti la ședință au fost consilierul prezidențial pentru cultură, culte și minorități naționale Sergiu Nistor, secretarul geenral al Guvernului Antonel Tănase, secretarul de stat Horațiu Moldovan din cadrul Ministerului Sănătății și secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi.

Regulile pentru slujbe de Sărbători

Conform ședinței, credincioșii trebuie să respecte următoarele reguli pentru a participa la slujbele de Sărbători.

  • Activitățile religioase pot avea loc în interiorul, în exteriorul lăcașului de cult sau simultan, cu respectarea distanței minime de siguranță de 2 metri în interiorul lăcașului de cult și 1,5 metri în exteriorul lăcașului de cult.
  • Persoanele care participă la activitățile religioase trebuie să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool.
  • Atât în interiorul cât și în exteriorul lăcașurilor de cult și în locațiile unde se organizează activități religioase este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.
  • Copiii minori pot sta lângă părinți în locuri special amenajate în interiorul sau exteriorul lăcașului de cult, cu respectarea distanței minime de siguranță față de ceilalți participanți.
  • Pentru personalul de cult (clerical și neclerical) nu este obligatorie purtarea măștii de protecție în timpul oficierii slujbelor religioase.
  • Personalul de cult (clerical sau neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de respectarea de către participanți a distanței minime de siguranță, a purtării corespunzătoare a măștii la slujbele religioase cu caracter comun (public).
  • Personalul de cult (clerical și neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de dezinfectarea periodică a obiectelor sau suprafețelor frecvent atinse în timpul activităților religioase (mânerele ușilor, balustrade, scaune etc.).
  • Lăcașurile de cult vor rămâne deschise pentru rugăciunea individuală, pentru slujbele cu caracter individual (privat) și pentru slujbele care au caracter public, conform programului stabilit de către comunitățile religioase (culte, asociații religioase sau asociații și fundații care au și obiective religioase).
  • Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise conținând lista regulilor privind distanța minimă de siguranță și cele de acces în lăcașurile de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat.
  • În localitățile unde este aplicată carantina locală la slujbele cu caracter privat (cununie, botez, înmormântare etc) pot participa maxim 20 de persoane (număr ce include și personalul care oficiază slujba religioasă), indiferent de locul desfășurării acesteia (interiorul sau exteriorul lăcașului de cult).
  • Slujbele religioase cu caracter colectiv nu sunt considerate adunări publice.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: