România se pregătește pentru o zi extrem de dificilă, avertizează ministrul Mediului, Mircea Fechet, în contextul apropierii ciclonului Ashley, care va aduce ploi torențiale și fenomene meteo extreme.
Duminică dimineață, ministrul a subliniat că nu doar cantitatea de precipitații este îngrijorătoare, ci și timpul scurt în care acestea vor cădea, generând riscuri majore în mai multe regiuni ale țării.
Avertisment de la Ministerul Mediului
„Suntem într-o zi foarte specială, pentru că astăzi, la noapte și mâine, România va fi, practic, măturată de acest ciclon, pe care îl numim Ashley. Deocamdată vom avea precipitații foarte mari, ceea ce pune pe toată lumea în alertă, pentru că avem foarte multe județe sub cod galben și sub cod portocaliu. Practic, jumătate din România va fi în cod portocaliu începând din această după-amiază. Nu ne sperie neapărat cantitățile de precipitații, ci timpul foarte scurt în care e posibil să cadă aceste precipitații, motiv pentru care am făcut foarte multe comitete pentru situații de urgență, am făcut foarte multe întâlniri cu colegii mei, mă asigur că toată lumea e la datorie, indiferent de oră, indiferent dacă e weekend sau în timpul săptămânii”, spune Mircea Fechet.
Ministrul a subliniat că, deși cantitatea de apă prognozată este semnificativă, pericolul major vine din timpul scurt în care aceste precipitații vor cădea. Această combinație crește riscul de inundații rapide și alte fenomene meteo extreme, motiv pentru care autoritățile au luat măsuri speciale.
Codul portocaliu de precipitații abundente este valabil de sâmbătă, ora 10:00, până duminică, ora 12:00, și afectează în special regiunile din vest și centrul țării, urmând ca ciclonul să se deplaseze către est în următoarele ore.
Autoritățile, în alertă maximă
Mircea Fechet a anunțat că va fi prezent în regiunile cele mai afectate pentru a se asigura că toate măsurile sunt implementate eficient și că instituțiile sunt bine coordonate. Ministerul Mediului lucrează îndeaproape cu Apele Române, Inspectoratele pentru Situații de Urgență și autoritățile locale pentru a gestiona această situație de criză.
El spune că va fi prezent în regiunile în care va ploua abundent. „Mă asigur că toate instituțiile sunt bine coordonate, autorități publice locale, colegii de la Apele Române, împreună cu colegii de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență și multe alte instituții. Urmează o zi lungă azi și o zi grea cel mai probabil și e posibil să fie o noapte și mai grea pentru că acest ciclon va mătura practic România de la vest către est. Am mare încredere în toți cei care sunt acum pe poziții și voi începe ziua cu județul Brașov, unde așteptăm precipitații și de 70 de litri pe metru pătrat. După care, bineînțeles, mă voi asigura că voi ajunge în cât mai multe locuri unde colegii mei lucrează și nu fac asta neapărat pentru a-i verifica, pentru că toată lumea știe ce are de făcut. Însă încerc să dau exemplu de acel plus de energie de care toată lumea va avea nevoie astăzi”, încheie Fechet.
Fechet a subliniat că prezența sa în teren nu este menită să verifice personalul implicat, ci să ofere un impuls de energie și coordonare într-o zi care se anunță extrem de solicitantă pentru toți cei implicați în gestionarea efectelor ciclonului.
Ziua și noaptea următoare, critice pentru România
Având în vedere prognozele meteo și avertizările emise, autoritățile și cetățenii se pregătesc pentru o noapte critică, în care ciclonul va continua să afecteze țara. Fenomenele extreme pot include ploi abundente, inundații și rafale puternice de vânt, ceea ce face ca vigilența și reacția rapidă să fie esențiale.
Toate instituțiile responsabile rămân în alertă, pregătite să intervină rapid în cazul în care situația o va impune. Ministrul Mediului îndeamnă cetățenii să fie atenți la anunțurile oficiale și să respecte recomandările autorităților pentru a trece cu bine peste această provocare meteo majoră.