Redactia.ro
Home » Știri » Avertismentul seismologului Gheorghe Mărmureanu: Sunt normale cutremurele repetate din România?! Prognoza pentru anul 2024

Avertismentul seismologului Gheorghe Mărmureanu: Sunt normale cutremurele repetate din România?! Prognoza pentru anul 2024

Gheorghe Mărmureanu vorbește despre cutremurele ce pot avea loc în 2024.

În ultimele săptămâni, România a fost marcată de o serie de cutremure, alimentând îngrijorarea în rândul populației cu privire la mișcările tectonice din țară. Cu toate că intensitățile au fost relativ mici, aceste evenimente au stârnit îngrijorarea specialiștilor, în frunte cu reputatul seismolog Gheorghe Mărmureanu.

Pe data de 15 ianuarie 2024, un cutremur cu magnitudinea de 4.3 s-a produs în zona seismică Vrancea, conform informațiilor transmise de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). De atunci, au fost înregistrate și altele cu intensități mai reduse, în special pe 2, 10, 11, 14, 15 și 16 ianuarie 2024.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu lămurește situația

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, expert în domeniu, a acordat o declarație pentru playtech.ro, asigurând populația că nu este momentul de panică. El a explicat că, potrivit calculelor și statisticilor, pentru următorii aproximativ cinci ani, nu sunt așteptate cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România. Mărmureanu a subliniat că aceasta este o perioadă relativ liniștită, chiar dacă în alte părți ale lumii pot avea loc seisme mai puternice.

În ceea ce privește cutremurele din Turcia, o zonă seismică notorie, seismologul a liniștit publicul, afirmând că nu există niciun pericol provenit de acolo. El a menționat că niciun cutremur din partea turcească nu a traversat Marea Neagră. De asemenea, a respins ideea că temperaturile scăzute, cum ar fi cele din perioadele reci, ar avea vreo legătură cu seismele, infirmând această credință comună.

„Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari. Nici din Turcia, puternică zonă seismică, nu e niciun pericol. Niciun cutremur din partea turcească nu a trecut Marea Neagră. Gerul nu are nicio legătură cu seismele, cum se crede. Cutremurele puternice sunt la adâncimi foarte mari, de peste 90 de kilometri, așa cum a fost și cel în 1977, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, și care a făcut peste 1.500 de victime”, a explicat Gheorghe Mărmureanu, pentru playtech.ro, notează stiripesurse.ro.

Seismologul trage un semnal de alarmă în privința clădirilor cu bulină roșie

Totuși, Gheorghe Mărmureanu a atras atenția asupra necesității de a aborda serios consolidarea blocurilor cu bulină roșie, remarcând că acestea sunt într-o minoritate în țară și mulți locatari au părăsit aceste imobile, în special în zona Lipscani. Seismologul a subliniat că, în ciuda perioadei relativ liniștite prognozate, ar mai fi timp pentru consolidări și pentru verificarea structurii acestor clădiri, dar și că orice certitudine în lumea seismologiei este relativă.

„Au rămas puține în toată țara, o mare parte dintre locatari au părăsit aceste imobile, mai ales în zona Lipscani. Un astfel de bloc trebuie consolidat serios. Mai sunt cam cinci ani în care în România nu se vor înregistra cutremure mari, conform unor statistici, dar și aceste calcule sunt uneori incerte. Ce mai e sigur în lumea asta?! Totuși, ar mai fi timp pentru consolidări și pentru verificarea structurii”, a mai declarat Gheorghe Mărmureanu potrivit sursei menționate anterior.

Gheorghe Mărmureanu a reiterat faptul că, deși sunt necesare precauții, nu există motive pentru panică în următorii cinci ani în ceea ce privește cutremurele majore în România. Cu toate acestea, specialiștii recomandă o atenție sporită și respectarea normelor de siguranță în cazul unor astfel de evenimente, în scopul minimizării riscurilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: