Redactia.ro
Home » Știri » Avertizare meteo. Furtuni puternice și ploi abundente în mai multe regiuni ale țării

Avertizare meteo. Furtuni puternice și ploi abundente în mai multe regiuni ale țării

avertizare meteo

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo referitoare la fenomenele de ploi abundente și descărcări electrice, valabilă în cursul zilei de azi. Iată ce zone vor fi afectate!

Fenomene meteo extreme în mai multe regiuni ale țării

Prima avertizare meteo, valabilă până la ora 10:00, vizează mai multe zone. În județul Maramureș, în localitățile Moisei, Săliștea de Sus, Ieud, Săcel, Dragomirești, Botiza, dar și în zonele montane de peste 1800 m în același județ, precum și în județul Bistrița-Năsăud în zona montană de peste 1800 m și în localitățile Maieru, Telciu, Rodna, Lunca Ilvei, Șanț, Romuli, se așteaptă descărcări electrice, averse locale cu cantități de apă acumulate între 20 și 25 l/mp, și posibil grindină, însoțite de intensificări ale vântului.

A doua avertizare meteo, valabilă tot până la ora 10:00, se extinde asupra altor zone. În județul Maramureș, în localitățile Baia Mare, Borșa, Poienile de Sub Munte, Strâmtura, Repedea, în zona depresionară a județului Maramureș și în zona localităților Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Moisei, Săliștea de Sus, Vișeu de Jos, Bârsana, Ruscova, Rona de Sus, Bistra, Strâmtura, Bocicoiu Mare, Ocna Șugatag, Ieud, Săcel, Budești, Bogdan Vodă, Giulești, Călinești, Rozavlea, Dragomirești, Săpânța, Remeți, Petrova, Vadu Izei, Desești, Leordina, Șieu, Câmpulung la Tisa, Sarasău, Rona de Jos, Oncești, în zona de munte a județului Satu Mare și în zonele de munte ale localităților Călinești-Oaș, Bătarci, Tarna Mare, Târșolț, precum și în localitățile Negrești-Oaș, Bixad, Turț, Livada, Certeze, Halmeu, Călinești-Oaș, Orașu Nou, Turulung, Bătarci, Vama, Târșolț, Gherța Mică, Racșa, Cămărzana, Porumbești din județul Satu Mare, se prevăd descărcări electrice, averse locale cu cantități de apă acumulate între 20 și 25 l/mp, izolat cu posibile grindină de dimensiuni mici și intensificări ale vântului.

Când este emisă avertizarea de tip cod Galben

Codul galben reprezintă un nivel de avertizare meteorologică emis de către instituțiile de meteorologie pentru a informa populația cu privire la condiții meteorologice potențial periculoase, însă care nu sunt considerate extreme. Acest nivel de avertizare semnifică că fenomenele meteo respective pot crea anumite dificultăți, dar nu sunt considerate a fi la nivelul unei amenințări majore.

De obicei, avertizarea cod galben poate fi emisă în următoarele situații:

  • Ploi abundente: Pot fi așteptate ploi moderate sau puternice, care pot duce la acumulări semnificative de apă și pot provoca inundații în zonele mai sensibile la astfel de fenomene.
  • Vânt puternic: Se prevăd rafale de vânt semnificative care pot perturba traficul și pot cauza daune la structurile fragile.
  • Caniculă sau frig intens: Se semnalează temperaturi extrem de ridicate sau scăzute care pot pune în pericol sănătatea oamenilor sau pot afecta anumite activități.
  • Viscol sau ninsori abundente: Se anticipează căderi semnificative de zăpadă, însoțite de vânt puternic, care pot afecta vizibilitatea și pot provoca blocaje în trafic.
  • Alte fenomene specifice regiunii: Pot include fenomene precum ceață densă, polei sau grindină.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: