Redactia.ro
Home » Știri » Balega uscată, modul prin care țăranii din Botoșani își încălzesc casele: „Cu varză la butoi și tizic treci iarna”

Balega uscată, modul prin care țăranii din Botoșani își încălzesc casele: „Cu varză la butoi și tizic treci iarna”

GALERIE FOTO (2) Balega uscată, modul prin care țăranii din Botoșani își încălzesc casele: „Cu varză la butoi și tizic treci iarna”

Țăranii din Botoșani își încălzesc casele cu balegă uscată. Iată ce spun aceștia și cum reușesc să facă față gerului năprasnic.

Balega uscată, modul prin care țăranii din Botoșani își încălzesc casele: „Cu varză la butoi și tizic treci iarna”

Mulți români fac cu greu față gerului năprasnic, care a făcut deja victime. În comuna Vorniceni din Botoșani, localnicii folosesc un combustibil unic în România, ieftin și eficient, ca să-și încălzească locuințele. Se numește tizic și este făcut din excremente de vacă, potrivit adevarul.ro.

„Dacă ai varză la butoi și tizic la magazine, atunci treci iarna cu bine”, spun oamenii locului.

Tizicul sau „cărbunele săracului” este balegă de vacă amestecată cu resturi vegetale, formată și lăsată la uscat, sau turte de bălegar amestecat cu paie și uscate la soare. În fiecare iarnă, sătenii din localitatea botoșoneană le pun pe foc, fiind folosite mai ales de oamenii nevoiași sau de vârstnici.

Balega uscată, modul prin care țăranii din Botoșani își încălzesc casele: „Cu varză la butoi și tizic treci iarna”
FOTO: Cosmin Zamfirache

Tradiția tizicului la Vorniceni este veche de câteva sute de ani. În prezent, cei mai mulți țărani de acolo trăiesc acum din agricultura de subzistență și din creșterea animalelor, așa că tizicul a fost modalitatea de supraviețuire a lor pe timp de iarnă, a mai relatat adevarul.ro.

O bătrână care a trăit toată viața la Vorniceni dezvăluie „rețeta” tizicului.

„Se strângea bălegarul de la vite, se amesteca cu resturi, cu pleavă de la grâu și se făcea o grămadă. Se lăsa o perioadă, și șase luni, la macerat. Apoi, îl călcam cu picioarele și se făcea ca o pastă, după care îi dădeam o formă și îl lăsam toată vara la uscat. Era muncă multă. Toată lumea muncea la tizic să aibă cu ce se încălzi. Dar se mai lua câte un rachiu și mergea treaba”, a spus ea.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: