Redactia.ro
Home » Știri » Banalii cartofi pot deveni toxici dacă sunt păstrați necorespunzător

Banalii cartofi pot deveni toxici dacă sunt păstrați necorespunzător

Banalii cartofi pot deveni toxici dacă sunt păstrați necorespunzător

Puţini oameni ştiu că banalii cartofi pot deveni toxici dacă sunt păstraţi necorespunzător. Iată în ce condiții și la ce anume trebuie să fim neapărat atenți. Și păstârnacul, de asemenea, poate fi periculos pentru sănătatea noastră.

Banalii cartofi pot deveni toxici dacă sunt păstrați necorespunzător

Cartofii sunt printre cei mai apreciați și consumați de români. Poți face cu ei mâncare de cartofi, piure, cartofi prăjiți și altele. Mulți îi preferă, dar puțini știu că pot deveni toxici dacă sunt păstraţi necorespunzător. Ca să nu se întâmple asta, ei trebuie feriţi de lumină, pentru că în caz contrar încep să încolţească şi să îşi schimbe culoarea în verde. În această situaţie, ei produc o substanţă numită solanină, care este toxică.

„Cartoful foarte bun pentru alimentaţie este cel care nu a fost expus foarte mult la soare. Dacă faceţi experimentul şi încercaţi să puneţi la prăjit un cartof care a stat la soare şi s-a înverzit devine amar. Acela a absorbit foarte multă solanină şi este toxic, periculos pentru sănătate”, spun reprezentanții Facultății de Agricultură din Iași, potrivit Adevărul.

„De aceea, cartofii, peste iarnă, se păstrează în beciuri, pentru a se înălbi, pentru a se elimina din cartof eventualele urme ale acestei substanţe”, au mai declarat reprezentanții Facultății de Agricultură din Iași, potrivit sursei menționate mai sus.

O altă legumă care ne-ar putea pune viaţa în pericol este păstârnacul

O altă legumă care ne-ar putea pune viaţa în pericol este păstârnacul, deși are conţinut ridicat de calciu, vitamine, săruri minerale. Atenție, însă, numai rădăcina de păstârnac este bună pentru consum.

„Frunzele nu sunt bune de consum, ba chiar aş atrage atenţia că sunt periculoase. Au fost cazuri când au fost internări de oameni după ce s-au atins după ploaie de frunzele de păstârnac, cu mâinile neprotejate. Am avut un tânăr care a intrat cu pantaloni scurţi să plivească în cultura de păstârnac şi imediat a fost dus la urgenţe pentru că au apărut umflături cât oul, pline cu apă. Frunzele conţin anumite substanţe iritante foarte periculoase pentru om şi de aceea când plivim păstârnacul, trebuie să fim acoperiţi bine, cu halat, mânecă lungă, pentru ca părţile fine ale pielii să nu atingă aceste frunze”, atrage atenţia conducerea Facultății de Agricultură din Iași.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: