Redactia.ro
Home » Știri » Bani în plus la salariu pentru acești români. Cine va primi sporul de 25%

Bani în plus la salariu pentru acești români. Cine va primi sporul de 25%

salariu

Începutul de lună vine cu vești bune pentru o anumită categorie de bugetari. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege conform căruia se acordă o majorare salarială de până la 25% personalului care ocupă o funcţie cu acces la informaţii clasificate secret de stat.

Au votat „pentru” 184 de deputaţi, 93 au fost „împotrivă”, iar 14 s-au abţinut, transmite antena.3.ro. Proiectul de lege a fost respins de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea anexei nr.VI la Legea-cadru nr.153/2017, în sensul acordării unei majorări salariale de până la 25% personalului „care ocupă o funcţie cu acces la informaţii clasificate secret de stat” din familia ocupaţională de funcţii bugetare apărare, ordine publică şi securitate naţională.

„Personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare, precum şi personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională care ocupă o funcţie cu acces la informaţii clasificate din clasa secret de stat beneficiază de un spor la salariul de bază/soldă de funcţie de până la 25%, în condiţiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite.

Categoriile de personal şi mărimea concretă a sporului prevăzut la alin.(1) se stabilesc în funcţie de locul de muncă şi certificatul/avizul de securitate deţinut, obţinut potrivit legii, precum şi de nivelul de secretizare al informaţiilor la care persoana are acces”, se arată în proiect.

De la 1 iulie, au crescut și salariile pentru angajații din sănătate

De la 1 iulie, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar va beneficia de măriri salariale, astfel că din luna august aceștia vor încasa salarii mai mari, se arată în două acte normative – egea nr. 64/2020 și Legea nr. 51/2020 – publicate în urmă cu câteva luni, în Monitorul Oficial. Este vorba despre angajați precum kinetoterapeuți, asistenți sociali, farmaciști sau psihologi.

Angajați precum fiziokinetoterapeuții și bioinginerii medicali pot ajunge la un salariu de maximum 5.976 de lei. Și logopezii, sociologii, profesorii de cultură fizică medicală, kinetoterapeuții și asistenții sociali vor avea parte de creșteri salariale de la 1 iulie 2020. Aceștia vor putea ajunge la un salariu de cel mult 5.896 de lei.

De asemenea, se majorează coeficienții de salarizare pentru funcțiile de farmaciști, biologi, biochimiști, fizicieni și psihologi, astfel încât aceștia vor avea un salariu de bază mai mare, de la 1 iulie 2020. Salariile cresc și pentru farmaciștii care își desfășoară activitatea în domeniul medicinei legale. Salariul acestora poate ajunge până la 8.911 lei.

Loading...