Pericolul din pahar! Sucurile acidulate poate că au un gust plăcut pentru papilele noastre gustative, însă acest lucru nu înseamnă că au în componență ingrediente care sunt benefice sănătății. Din contră, specialiștii sunt de părere că există o legătură între consumul excesiv de băuturi acidulate și apariția bolii Alzheimer.
Băuturile acidulate cresc riscul apariției bolii Alzheimer
Alzheimer reprezintă o tulburare degenerativă a creierului și este cea mai comună formă de demență cauzată în principal de vârsta înaintată. Din cauza ei, memoria, gândirea și judecata oamenilor suferă modificări. Cu toate acestea, unele studii au ajuns la concluzia că există anumite mâncăruri sau băuturi alcoolice care, consumate în exces, pot crește riscul apariției acestei boli.
Sucul acidulat este o băutură a cărui consum poate avea efecte negative asupra sănătății. Specialiștii consideră că consumul ridicat al acestei băuturi dulci poate fi un factor de risc pentru anumite boli neurodegenerative, precum Alzheimer. Băuturile acidulate au un conținut ridicat de zahăr, până la 35 de grame de zahăr, în condițiile în care OMS recomandă ca noi să nu dedpășim 25 de grame de zahăr zilnic. B
Spre exemplu, un studiu care datează din 2019 publicat în revista Alzheimer’s & Dementia subliniază faptul că consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucul acidulat, a fost asociat cu semne semnificative de îmbătrânire. În plus, un grup de cercetători din Chile a reușit să demonstreze că o dietă bogată în zahăr, pe termen lung, produce modificări cognitive semnificative.
Nici carbogazoasele aşa-zis „de portocală” sau „de lămâie” nu sunt lipsite de riscuri pentru sănătate. Unele dintre băuturile acidulate cu aromă de portocală sau de lămâie conţin o substanţă care poate provoca tulburări nervoase, precum și pierderi de memorie.