Redactia.ro
Home » Știri » Boala care se răspândește alarmant printre copii. Până acum, două decese au fost deja înregistrate

Boala care se răspândește alarmant printre copii. Până acum, două decese au fost deja înregistrate

România se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de tuse convulsivă în rândul copiilor, la doar o lună după începerea anului școlar. Până în prezent, două decese au fost raportate din cauza acestei afecțiuni, iar medicii avertizează că situația s-ar putea agrava. Tusea convulsivă este o boală extrem de contagioasă pentru care există vaccin, dar rata scăzută de vaccinare contribuie semnificativ la răspândirea ei.

O afecțiune gravă, cu simptome persistente și risc crescut pentru nou-născuți

Tusea convulsivă este o infecție respiratorie cauzată de bacteria Bordetella pertussis, care poate provoca episoade severe de tuse ce durează săptămâni sau chiar luni. Boala afectează grav copiii, mai ales pe cei foarte mici, la care tusea persistentă poate cauza apnee (pauze în respirație) și necesită internare de urgență. În cazurile grave, copiii trebuie intubați și ventilați mecanic pentru a supraviețui.

„Nu reuşesc să expire, pentru că acest act de tuse este controlat în mod anormal de creier, este o chestie pe care nu poţi s-o înfrânezi. Noi am avut în ultima lună 5 pacienţi care au avut nevoie de suport vital adică au trebuit intubaţi şi ventilaţi mecanic pentru că altfel mureau”, a declarat Mihai Craiu, medic primar boli infecţioase, IOMC.

Durata bolii poate fi extrem de lungă, episoadele de tuse convulsivă durând uneori până la 100 de zile, în comparație cu o răceală obișnuită, care durează doar câteva zile. Tusea convulsivă se transmite foarte ușor prin aer, ceea ce explică de ce s-a răspândit rapid în comunități și unități școlare.

Unitățile de primiri urgențe, sub presiune

Spitalele de copii din București se confruntă cu un aflux de pacienți, mulți dintre aceștia având simptome de tuse convulsivă. În fiecare zi, cel puțin 10 copii se prezintă la secțiile de urgență din Capitală, majoritatea având nevoie de internare. Timpul de așteptare pentru preluarea pacienților depășește deja trei ore la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Gomoiu, iar medicii se tem că, pe măsură ce cazurile continuă să crească, acest timp se va dubla.

„Simptomele tusei convulsive, aşa cum îi spune şi numele, tusea este principalul simptom. Copiii tuşesc, ajung, fac apnee, şi ajung de obicei într-o cameră de gardă pentru că părinţii se sperie. În primul rând să-i vaccineze, asta este principalul. Apoi la primele semne să meargă către medicul de familie pentru a fi evaluaţi”, a declarat Diana Zaharia, medic UPU la Spitalul Gomoiu.

Vaccinul hexavalent, care protejează împotriva tusei convulsive, este gratuit pentru copii și poate fi administrat prin medicul de familie. Cu toate acestea, rata de vaccinare rămâne scăzută, contribuind la răspândirea rapidă a bolii. Medicii și autoritățile din sănătate subliniază importanța vaccinării, în special în contextul în care tusea convulsivă poate avea consecințe fatale la vârste fragede.

Tusea convulsivă: o problemă de sănătate publică în creștere

Specialiștii avertizează că suntem doar la începutul unui val de infecții cu tuse convulsivă, iar riscurile pentru sănătatea copiilor sunt majore. Tusea convulsivă este o boală dificil de gestionat, nu doar pentru că simptomele pot persista luni de zile, dar și pentru că afectează puternic calitatea vieții celor mici. Boala poate fi deosebit de gravă la copiii nevaccinați și la cei care nu au primit dozele complete de vaccin.

„Tusea convulsivă este o afecţiune respiratorie specială produsă de o bacterie care se numeşte bordetella pertussis. Durata bolii spre deosebire de o răceală obişnuită care durează 7-10 zile, în această maladie episoadele de tuse pot să dureze până la 100 de zile”, a declarat Mihai Craiu medic primar boli infecţioase.

Având în vedere această situație alarmantă, medicii recomandă părinților să fie vigilenți și să nu ezite să-și vaccineze copiii. Vaccinarea nu doar că reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire, dar este și o măsură esențială pentru protejarea întregii comunități. Fără o creștere a ratelor de vaccinare, România riscă să se confrunte cu un val prelungit de tuse convulsivă, care poate avea consecințe grave pentru sănătatea publică.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: