Redactia.ro
Home » Știri » Boala femeilor neiubite: Ce este endometrioza

Boala femeilor neiubite: Ce este endometrioza

Endometrioza este o afecțiune ginecologică complexă și frecvent întâlnită, care afectează milioane de femei la nivel global. Caracterizată prin prezența țesutului endometrial în afara uterului, această boală poate provoca dureri severe, infertilitate și o serie de alte simptome debilitante.

Un aspect important al endometriozei este impactul său psihologic profund asupra femeilor afectate. Deseori, durerea și simptomele asociate sunt trecute cu vederea sau minimizate de către profesioniștii din domeniul sănătății, ceea ce poate duce la sentimente de izolare și neînțelegere. Femeile cu endometrioză se pot simți „neiubite” sau neglijate de sistemul medical și de societate în ansamblu, ceea ce accentuează povara emoțională a bolii.

De ce se numeste boala femeilor neiubite

Desemnată în cultura populară drept „boala femeilor neiubite”, endometrioza este descrisă de Dr. Voicu Simedrea de la 1st Medical Clinica ca o afecțiune predominant întâlnită la femeile tinere și frumoase, în anii lor fertili. El subliniază că nu lipsa de afecțiune cauzează boala, ci dimpotrivă, boala poate duce la probleme grave, inclusiv disfuncții sexuale, sociale și biologice. Dr. Simedrea observă că multe dintre paciente, în special cele cu forme severe ale bolii, se confruntă cu pierderea căsătoriilor și a locurilor de muncă, ajungând să fie izolate social. Aceasta, subliniază el, reflectă o problemă majoră în societatea românească, care nu dispune de mecanismele necesare pentru a sprijini adecvat aceste femei care luptă cu o afecțiune atât de dificilă.

Dr. Vasilescu Mihaela, specialist în ginecologie la Hyperclinica Medlife Grivița, adaugă că descoperirea infertilității poate fi devastatoare pentru multe femei, declanșând o varietate de emoții puternice, precum furie, negare, vulnerabilitate, culpabilitate, dezamăgire și reprimare.

Cum tratezi endometrioza

În ceea ce privește tratamentul, managementul endometriozei este adesea complex și personalizat. Opțiunile includ tratamente medicamentoase pentru a controla durerea și inflamația, terapii hormonale pentru a limita creșterea țesutului endometrial și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale pentru a îndepărta țesutul afectat. Totuși, chiar și cu tratament, multe femei continuă să experimenteze simptome pe termen lung.

Este crucial ca femeile cu endometrioză să primească suport holistic, incluzând nu doar îngrijire medicală, ci și suport psihologic și emoțional. Grupurile de suport, terapia și rețelele sociale pot oferi o valoare inestimabilă pentru aceste femei, oferindu-le un spațiu în care să își împărtășească experiențele și să găsească înțelegere și sprijin.

În concluzie, endometrioza este mai mult decât o afecțiune fizică; este o boală care atinge toate aspectele vieții unei femei. Recunoașterea complexității sale și a impactului său profund atât asupra sănătății fizice, cât și mentale este esențială pentru a îmbunătăți calitatea vieții femeilor afectate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini