Redactia.ro
Home » Știri » BOBOTEAZA. Tradiții și obiceiuri de Botezul Domnului

BOBOTEAZA. Tradiții și obiceiuri de Botezul Domnului

BOBOTEAZA. Tradiții și obiceiuri de Botezul Domnului

6 Ianuarie 2020, Boboteaza. Tradiții și obiceiuri de Botezul Domnului. Botezul lui Iisus Hristos este sărbătorit azi, 6 ianuarie 2020. Ziua de 6 ianuarie reprezintă o sărbătoare importantă atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici.

BOBOTEAZA. Tradiții și obiceiuri de Botezul Domnului

Astăzi, 6 ianuarie, catolicii sărbătoresc Epifania, care simbolizează anunțarea nașterii lui Iisus Hristos regilor magi, care i-au adus daruri, iar ortodocșii celebrează botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sf. Ioan Botezătorul.

Se spune că Iisus nu a fost botezat pentru iertarea păcatelor lui, fiindcă El era fără de păcat, ci pentru sfinţirea creaţiei. Din punct de vedere calendaristic. Boboteaza reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu. Naşterea Domnului sau Crăciunul.

Legenda de la care a pornit obiceiul sfinţirii apelor se referă la faptul că atunci când Ioan Botezătorul a început procesiunea botezării, diavolii au venit pe râul Iordanului pentru a o împiedica. În acel moment. Dumnezeu le-a poruncit preoţilor să sfinţească toate apele. Ca urmare, toţi diavolii au căzut sub gheţuri şi s-au înecat.

Sfințirea apei de Bobotează

În ziua de Bobotează are loc sfințirea apei, în timpul slujbei de Iordan. În fiecare comunitate au loc, astăzi, pregătiri de Bobotează. Locul de desfășurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spațiu mai larg, în apropierea unei ape curgătoare, în gospodăria unui om sau
în curtea bisericii.

Tot acum, se taie, o cruce mare de gheață, iar în jurul acesteia se desfățoară întreg ceremonialul religios, la care participă toată comunitatea. După slujba de sfințire a apei, fiecare persoană își ia apă sfințită în vasele de lemn cu care a venit de acasă.

Odată ajunşi acasă, oamenii sfinţesc cu agheasmă sură, grajdul, animalele din grajd, pomii din livada, casă şi interiorul casei.

Tradiții și superstiții de Boboteaza

În unele zone din ţară există obiceiul numit Iordanela: oamenii merg la fântâni şi îşi toarnă apă pe cap, ca să fie sănătoşi tot anul.

De asemenea, preotul sfinţeşte apa unui râu, aruncând în ea o cruce, care trebuie adusă înapoi. Bărbatul care reuşeşte să scoată crucea din apă va avea noroc tot anul.

Există şi credinţa că în noaptea de Bobotează fetele îşi pot vedea ursitul. Se spune că dacă îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi îşi pun sub pernă o crenguţă de busuioc, îşi vor visa alesul. Se mai spune că fetele care alunecă pe gheaţă şi cad în această zi se vor mărita sigur până la sfârşitul anului. Se pare că este valabil şi pentru băieţi.

În această zi de sărbătoare nu se spală rufe, deoarece toate apele sunt sfințite, și nu se dă nimic cu împrumut. Se spune că apa sfințită adusă de la biserică este miraculoasă.

Ajunul Bobotezei era, și un moment prielnic farmecelor, descântecelor și altor practici magice. Mai mult, astăzi se ține post negru. Apoi, după Bobotează după ce s-a băut agheasmă, cei care au ținut post se pot bucura de bucatele preparate acasă și care au fost sfințite de preot.

Conform Creștin Ortodox, în ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu masa din ajunul Crăciunului.

Citeste si:Simona Halep nu a rămas indiferentă! Donează bani pentru victimele incendiilor din Australia!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: