Redactia.ro
Home » Știri » A fost cutremur în România! Unde s-a resimțit seismul și cât de puternic a fost

A fost cutremur în România! Unde s-a resimțit seismul și cât de puternic a fost

Cutremur cu magnitudinea de 4,3 în Vrancea. Serie neobișnuită de seisme în România

Ziua de vineri, 15 decembrie 2023, a fost marcată în România de două cutremure distincte, generând îngrijorare și interes din partea publicului și a specialiștilor în domeniul seismologiei. Prima secvență seismică a avut loc în zona Vrancea – Buzău în primele ore ale dimineții, urmată de un al doilea cutremur în după-amiaza aceleiași zile, în regiunea Banat – Arad. 

A fost cutremur în România

La ora 15:23, ora locală, Aradul a resimțit o mișcare tectonică semnificativă, conform datelor furnizate de INCDFP. Cutremurul a avut o magnitudine de 3,4 grade pe scara Richter, marcând astfel al doilea eveniment seismic major al zilei în România. Seismul s-a produs la o adâncime de 15 kilometri, în apropierea unor localități cheie din zonă: 20 km sud-est de Arad, 44 km nord-est de Timișoara, 74 km sud-est de Bekescsaba și 92 km nord de Reșița.

„În ziua de 15 Decembrie 2023, la ora 15:23:44 (ora locală a României), s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.4, la adâncimea de 10.0 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 22km SE de Arad, 47km NE de Timișoara, 74km SE de Bekescsaba, 92km N de Reșița”, au transmis reprezentanții INCDFP, pe site-ul oficial al instituției.

Seismul a lovit România de la prima oră

Prima mișcare tectonică a zilei a avut loc în regiunea seismică Vrancea – Buzău, la aproximativ 4 dimineața, și a fost evaluată cu o magnitudine mai scăzută, de 1 pe scara Richter, încadrându-se în categoria slabă de intensitate. Seismul s-a manifestat în proximitatea unor orașe importante, precum Buzău, Brașov, Ploiești, Sfântu-Gheorghe, Focșani și Târgoviște.

„În ziua de 15 Decembrie 2023, la ora 04:16:02 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 116.4 km”, au transmis reprezentanții INCDFP, pe site-ul oficial al instituției.

Regiunea seismică Vrancea a fost protagonista a nouă cutremure în decursul lunii decembrie 2023, culminând cu cel de astăzi. Natura repetată a acestor evenimente semnalează o activitate tectonică intensă în zonă, iar magnitudinea maximă înregistrată a fost de 4,8 grade pe scara Richter. O serie de localități au fost afectate în diverse măsuri, subliniind necesitatea atenției continue asupra riscurilor seismice.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: