Redactia.ro
Home » Știri » Burse studenți în anul universitar 2023-2024: Oportunități și criterii de eligibilitate

Burse studenți în anul universitar 2023-2024: Oportunități și criterii de eligibilitate

Burse studenți în anul universitar 2023-2024: Oportunități și criterii de eligibilitate
Burse studenți în anul universitar 2023-2024: Oportunități și criterii de eligibilitate

În contextul anului universitar 2023-2024, studenții din România vor avea oportunitatea de a accesa diverse tipuri de burse și sprijin financiar pentru a-și susține parcursul academic. Aceste burse, în număr de opt, sunt destinate să acopere o gamă variată de merite și nevoi ale studenților, subliniind angajamentul Ministerului Educației de a promova educația superioară și de a facilita accesul la aceasta.

În acest articol, vom explora în detaliu fiecare categorie de burse disponibile și criteriile pentru obținerea acestora!

Opt tipuri de burse disponibile pentru studenți în anul universitar 2023 – 2024

Iată cele opt tipuri de burse disponibile pentru studenți în anul universitar 2023 – 2024!

 • burse de excelență olimpică internațională;
 • burse de performanță;
 • burse de studiu;
 • burse pentru masterat didactic;
 • burse pentru învățământ dual;
 • burse sociale;
 • burse speciale;
 • burse de performanță sportivă.

Burse studenți în anul universitar 2023 – 2024

Burse de excelență olimpică internațională

Bursele de excelență olimpică internațională sunt dedicate studenților înmatriculați în anul I la universitățile de stat care au obținut premiile I, II sau III la olimpiade școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației. Aceste burse recompensează excelența academică și sunt acordate pe toată durata studiilor universitare de licență, sub condiția menținerii performanței academice. Valoarea exactă a acestor burse va fi stabilită prin ordinul ministrului Educației.

 Burse pentru performanță

Bursele pentru performanță sunt disponibile pentru studenții înmatriculați la programe de studii universitare cu frecvență. Pentru a se califica pentru aceste burse, studenții trebuie să îndeplinească cel puțin unul dintre următoarele criterii:

 • Obținerea de rezultate deosebite la învățătură, inclusiv cele mai mari medii din același an de studiu al unui program de studii.
 • Realizarea de performanțe științifice, inovație sau brevete.
 • Alte criterii specifice stabilite de instituțiile de învățământ superior de stat în conformitate cu propriile lor metodologii. Aceste burse pot fi acordate începând cu al doilea an de studii, după recunoașterea performanțelor studenților de către instituțiile respective.

Burse de studii și pentru învățământ dual

Studenții care urmează cursurile licenței didactice cu dublă specializare într-o instituție de învățământ superior de stat pot beneficia de burse de studii sau pentru învățământ dual. Aceste burse sunt acordate în limita bugetului alocat și au o valoare echivalentă cu salariul net al unui profesor debutant.

Burse sociale

Bursele sociale reprezintă o formă importantă de sprijin financiar acordat studenților cu nevoi specifice. Ele sunt destinate celor care provin din medii socioeconomice defavorizate, familii defavorizate sau care au fost plasați ca măsură de protecție, în vederea parcurgerii programelor de studii universitare. Aceste burse sunt finanțate din bugetul de stat, iar valoarea lor este stabilită de senatul universităților. Criteriile pentru eligibilitate includ:

 • Starea de orfani sau protejați plasați.
 • Prezența unor afecțiuni medicale grave.
 • Părtășirea unui venit lunar net mediu per membru de familie sub un anumit prag.

Este demn de menționat că aceste burse sociale se acordă numai până la vârsta de 35 de ani.

Burse speciale

Bursele speciale sunt destinate studenților care au obținut performanțe notabile în domeniul cultural-artistic sau s-au implicat activ în activități extracurriculare și de voluntariat. Eligibilitatea pentru aceste burse este stabilită în funcție de regulamentele proprii ale instituțiilor de învățământ superior.

Burse de performanță sportivă

Studenții cu performanțe sportive deosebite au oportunitatea de a obține burse de performanță sportivă. Condițiile de acordare a acestor burse sunt stabilite individual de către fiecare universitate de stat.

În plus, pe lângă bursele oferite de universități, există și posibilitatea ca operatorii economici, organizațiile nonguvernamentale sau persoanele fizice și juridice să acorde burse prin contracte sau alte forme de sprijin financiar pentru studenți, potrivit informațiilor furnizate de avocatnet.ro.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: