Redactia.ro
Home » Știri » Cafea boabe: între amintirea copilăriei și avantajul prospețimii

Cafea boabe: între amintirea copilăriei și avantajul prospețimii

Când vine vorba despre cafea, tentația e să spunem că nu contează forma, cafea să fie. Doar că nu-i chiar așa… de exemplu, o cafea boabe nu trece prin măcinare, deci e mai puțin oxidată. Asta înseamnă că proprietățile cafelei nu sunt deloc alterate. E foarte posibil să fi observat inclusiv în cafenele că se folosesc espressoare care macină pe loc cafeaua. Înseamnă că există ceva legătură între prospețime și cafeaua boabe. Dar hai să vedem mai în detaliu câteva avantaje pe care le oferă o cafea boabe.
 

Să ne aducem aminte de râșnița veche…

Dacă ești parte din generația celor cu cheia la gât, e aproape imposibil să nu-ți amintești râșnița de cafea. Multe familii aveau în casă o râșniță pentru cafea boabe. Mecanismul fermeca orice copil. Să vezi cum boabele de cafea erau transformate într-o pulbere fină era ca un spectacol. Erau multe semne de întrebare, însă răspunsul era cam același: tehnologia avansa și făcea mult mai ușor traiul oamenilor.

De la râșnița de cafea basic, producătorii de astfel de dispozitive au creat noi și noi aparate, astfel încât, în prezent, găsim pe piață diverse produse de acest fel, care mai de care mai sofisticate.

Totuși, amintirea noastră legată de râșnița de cafea boabe o are în prim plan pe mama. Care, imediat după ce ajungea acasă cu pachetul cu cafea boabe, îl desfăcea și punea râșnița în funcțiune. Iar casa se umplea de un miros de cafea proaspăt măcinată. Că de cafea proaspăt prăjită nici nu se știa pe-atunci…

Mulți dintre cei care aleg o cafea boabe o fac tocmai din nostalgie pentru acele timpuri. Optează inclusiv pentru râșnițe, astfel încât amintirea să fie complet refăcută. Doar că acum ai de unde alege o cafea bună și cei care râșnesc cafeaua acasă optează pentru o cafea proaspăt prăjită.

O cafea boabe este mai puțin oxidată decât o cafea măcinată

Prin măcinare, cafeaua se oxidează. E nevoie de o depozitare în condiții foarte bune pentru ca savoarea să nu se piardă. Cafeaua boabe, fiind proaspăt prăjită și atât, adică nu trece prin măcinare, e mai puțin oxidată. Ceea ce înseamnă proprietăți nealterate, prospețime, gust desăvârșit. Când macini cafeaua pe loc, oferi o cafea de calitate, cu o aromă unică.

Ai grijă la modul de prăjire a boabelor cafea

Prăjirea cafelei este o artă. Contează foarte mult cum sunt prăjite boabele de cafea pentru a obține o cafea excelentă. Atunci când prăjirea este prea tare, îndelungată, gustul cafelei devine mult prea amărui. Marii producători de cafea optează pentru un astfel de procedeu pentru că așa reușesc să crească termenul de valabilitate a cafelei. Pe de altă parte, proprietățile cafelei sunt cu mult mai slabe.

În schimb, în orice prăjitorie de cafea, altul este principiul: boabele de cafea sunt atent prăjite, atât cât trebuie pentru ca proprietățile cafelei să nu fie afectate. Un prăjitor de cafea știe că fiecare sortiment de cafea are propriile trăsături. Și asta înseamnă că prăjirea se face diferit dacă vrei să scoți în evidență adevăratul potențial al cafelei, de la aromă la intensitate și tărie.

Oricât de sofisticat ar fi un sortiment de cafea, dacă boabele nu sunt prăjite cum trebuie, nu vei obține altceva decât o cafea de slabă calitate.

O cafea boabe îți permite să fii tu barista. Chiar dacă nu ești tu cel care prăjești cafeaua, tu ești cel care o prepară. Știi exact cât să o macini, contează mult și modul în care prepari cafeaua. Inclusiv măcinarea cafelei este de mai multe feluri și trebuie să ții cont de toate aspectele pentru a te bucura de o cafea care trezește simțuri, amintiri și pofte.

Și dacă ar fi să îți oferim un sfat, acela e să alegi o cafea boabe proaspăt prăjită. Nu uita că numai la prăjitorie de cafea ai garanția prospețimii cafelei, ceea ce înseamnă că vei simți din plin proprietățile cafelei.

În plus, s-ar putea să observi că e și mai economic să optezi pentru cafea boabe. Fă acest exercițiu și-ai să te convingi singur.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect