Redactia.ro
Home » Știri » Căldură infernală în aproape toată țara. Anunțul ANM

Căldură infernală în aproape toată țara. Anunțul ANM

Cod galben de canicula

Miercuri, România se confruntă cu o situație climatică extrem de severă, marcată de o avertizare Cod portocaliu de caniculă valabilă în Capitală și în nouă județe din țară. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), temperaturile extreme și disconfortul termic ridicat vor afecta semnificativ populația și activitățile zilnice.

Val de căldură intens în multe județele

În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum și în municipiul București, valul de căldură va persista pe tot parcursul zilei de miercuri. Aceste regiuni vor experimenta temperaturi maxime cuprinse între 37 și 39 de grade Celsius. Astfel, populația din aceste zone va trebui să facă față unui disconfort termic extrem de ridicat, accentuat de indicele temperatură-umezeală (ITU) care va depăși pragul critic de 80 de unități.

Noapte tropicală

Un alt aspect important de menționat este că minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, fenomen cunoscut sub denumirea de „noapte tropicală”. Acest lucru va face dificilă odihna și recuperarea organismului, afectând în mod direct sănătatea populației.

Cod galben în restul țării

Pentru restul țării, ANM a emis o avertizare Cod galben de caniculă. Valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în toate regiunile, cu temperaturi maxime cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi ridicat și, local, se va manifesta canicula. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși, de asemenea, pe arii extinse, pragul critic de 80 de unități.

Expunerea prelungită la temperaturi extreme poate avea efecte grave asupra sănătății. Deshidratarea, epuizarea termică și insolația sunt doar câteva dintre riscurile la care se expune populația. Persoanele vârstnice, copiii, și cei cu afecțiuni cronice sunt cele mai vulnerabile în fața caniculei.

Mediul înconjurător nu este nici el ocolit de efectele valului de căldură. Vegetația poate suferi din cauza lipsei de precipitații și a temperaturilor ridicate, crescând riscul de incendii de vegetație. De asemenea, fauna poate fi afectată, animalele sălbatice și domestice necesitând măsuri suplimentare de protecție împotriva căldurii.

Recomandări pentru populație în perioadele de caniculă

Pentru a face față valului de căldură, este esențial ca populația să urmeze câteva recomandări simple, dar eficiente:

Hidratare corespunzătoare: Consumați cel puțin 2 litri de apă pe zi și evitați băuturile alcoolice sau cele cu conținut ridicat de cafeină.
Evitarea expunerii directe la soare: Încercați să rămâneți în locuri răcoroase și să evitați expunerea la soare între orele 11:00 și 18:00.
Purtați îmbrăcăminte adecvată: Alegeți haine lejere, de culoare deschisă, și pălării pentru a vă proteja capul.
Utilizați ventilatoare sau aparate de aer condiționat: Acestea pot ajuta la menținerea unei temperaturi confortabile în locuință.
Îngrijiți-vă vecinii și rudele vulnerabile: Asigurați-vă că persoanele în vârstă sau cele cu probleme de sănătate sunt bine îngrijite și hidratate.
Impactul caniculei asupra activităților economice
Sectorul agricol este unul dintre cele mai afectate de valurile de căldură. Culturi precum porumbul, grâul și floarea-soarelui pot suferi pierderi semnificative din cauza temperaturilor extreme și a lipsei de precipitații. De asemenea, fermierii se confruntă cu provocări suplimentare în asigurarea apei pentru irigații și pentru animalele din gospodării.

Industria construcțiilor este, de asemenea, afectată, deoarece muncitorii sunt nevoiți să lucreze în condiții dificile, cu riscuri crescute de epuizare termică. Este important ca angajatorii să ia măsuri de protecție pentru angajați, inclusiv pauze regulate și asigurarea unor spații de odihnă răcoroase.

Măsuri de protecție și adaptare la valurile de căldură

Autoritățile locale și naționale trebuie să implementeze măsuri adecvate pentru a proteja populația și infrastructura de efectele valurilor de căldură. Aceste măsuri includ:

Crearea de spații publice răcoroase: Deschiderea unor centre de răcorire în locuri publice, cum ar fi biblioteci sau centre comunitare, unde oamenii pot găsi adăpost de căldură.
Monitorizarea și sprijinirea persoanelor vulnerabile: Identificarea și monitorizarea persoanelor care sunt cel mai expuse riscurilor, oferindu-le suportul necesar.
Campanii de informare publică: Informarea populației despre riscurile asociate caniculei și măsurile de protecție care trebuie luate.
Adaptarea infrastructurii urbane: Implementarea unor soluții de design urban care să reducă efectul insulei de căldură, cum ar fi plantarea de copaci și crearea de spații verzi.
Investiții în tehnologie și inovație: Dezvoltarea și utilizarea de tehnologii pentru managementul resurselor de apă și pentru crearea de soluții durabile în fața schimbărilor climatice.
Perspective pentru zilele următoare
Conform prognozelor meteorologilor, valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare. Aceasta înseamnă că temperaturile extreme și disconfortul termic vor continua să fie o problemă majoră. Este crucial ca populația să rămână informată și să urmeze recomandările autorităților pentru a-și proteja sănătatea și bunăstarea.

 

 

 

 

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: