Redactia.ro
Home » Știri » Calendar 13 decembrie 2020. Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei

Calendar 13 decembrie 2020. Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei

Sfântul Ierarh Dosoftei

Calendar ortodox 13 decembrie 2020. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii, pentru că în această zi are loc pomenirea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei.

Calendar ortodox 13 decembrie 2020. Sfântul Ierarh Dosoftei

În fiecare an, pe data de 13 decembrie, este sărbătorit Sfântul Ierarh Dosoftei, cel care a fost mitropolitul Moldovei. Acesta a ocupat această funcție între anii 1671-1693. El a fost învățat încă de mic cu credința creștină și cu faptele cele bune, părinții lui fiind de această credință.

Sfântul Ierarh Dosoftei s-a născut în Suceava și a primit numele de Dimitrie la botezul său, dar apoi el a fost numit Dosoftei după ce a îmbărcat haina monahiei. Acesta a studiat în străinătate, în Polonia,  iar când s-a întors în țară a intrat frate la Mănăstirea Probota. Ulterior, el este ales episcop de Huși, iar apoi de Roman.

Sfântul Ierarh Dosoftei a fost cel care  a tradus mai multe foi, printre care și „Acatistul Nascatoarei de Dumnezeu” sau „Psaltirea în versuri”, o operă de 500 de pagini. El a fost unul dintre marii cărturari ai secolului și chiar din toate vremurile, el fiind neobosit în dorința lui de a aduce cărți în fața tiparului.

Regele Sobieski al Poloniei l-a luat ostatic și Sfântul Ierarh Dosoftei a murit în exil. Este înmormântat în Ucraina.

Troparul Sfântului Ierarh Dosoftei

Glasul 8

Apărătorule al Ortodoxiei și învățătorule al sfințeniei, păstor blând ca un miel și mare dascăl al Sfintei Liturghii, Părinte Ierarhe Dosoftei, roagă pe Hristos-Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Condacul Sfântului Ierarh Dosoftei Glasul 3

Arătatu-te-ai bun lucrător în via lui Hristos, folosind cuvântul Evangheliei Domnului la povățuirea dreptcredincioșilor pe calea mântuirii, ca un adevărat păstor duhovnicesc al Bisericii și slujitor al oamenilor. Credința păzind-o și pe credincioși către Dumnezeu îndreptându-i, întărești nădejdea în sufletele celor care te cinstesc, fericite ierarhe.

O, preaînțelepte, Sfinte Ierarhe Dosoftei, ai fost trimis de Dumnezeu, la vreme de strâmtorare, să fii pavăză Bisericii Moldovei. Pentru credința, blândețea, răbdarea și milostenia ta, chipul îngeresc ai primit și vrednic te-ai făcut de înălțimea chemării arhierești. Înțelept tâlcuitor al dreptei credințe, luminător și sfințitor al limbii române, mare iubitor al sfinților și al Sfintei Liturghii te-ai arătat, Sfinte Ierarhe Dosoftei. Întrucât te-ai învrednicit să stai în preajma Sfintei Treimi, te lăudăm, cântăm și fericim viața ta curată și multa ta osteneală, pentru credința și lucrarea Bisericii lui Hristos.

Acum, te rugăm, păstor luminat al Bisericii și împreună-liturghisitor cu îngerii în ceruri, ajută-ne cu mijlocirile tale, rugând pe Dumnezeu să dăruiască poporului nostru tăria dreptei credințe, bucuria vieții sfinte și rodirea faptelor bune; să ocrotească pe părinți și pe copii, să vindece pe cei bolnavi și să mângâie pe cei întristați; să sporească dragostea noastră, a tuturor, pentru cei săraci, singuri și neajutorați; să ne ajute pe toți să împlinim poruncile Evangheliei lui Hristos, spre slava Sfintei Treimi și mântuirea noastră. Amin.

Sfântul Gherman de Alaska;

Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Sfinţii Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie si Orest;

Cuviosul Arsenie cel din Latro;

Sfântul Mucenic Gavriil, arhiepiscopul Serbiei;

Sfântul Arie, care cu pace s-a săvârşit.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: