Redactia.ro
Home » Știri » Calendar 14 aprilie 2022. Este cruce neagră, rugăciunea vindecătoare care se rostește

Calendar 14 aprilie 2022. Este cruce neagră, rugăciunea vindecătoare care se rostește

Calendar 14 aprilie 2022. În fiecare an, în a paisprezecea zi a lunii aprilie – prier, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, cunoscut drept episcopul Romanului. Este cruce neagră în calendarul ortodox.

În a paisprezecea zi a lunii aprilie – prier, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Pahomie Vindecătorul familiei aflate în vremuri de grea încercare.

Este o zi de rugăciune, iar rugăciunile rostite în Săptămâna Patimilor sunt cele mai ascultate.

Calendar 14 aprilie 2022. Este cruce neagră, rugăciunea vindecătoare care se rostește

Iată mai jos cum sună rugăciunea care se rostește în această zi către Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, cunoscut drept episcopul Romanului. Aceasta este de mare ajutor pentru vindecare!

”Stea mult-luminoasă, răsărită în ținutul Gledinului, ai strălucit ca un semn dumnezeiesc în pământul Moldovei, luminând inimile credincioșilor. Stâlp neclintit al rugăciunii curate, podoabă aleasă a ierarhilor români și ctitor al Schitului Pocrov din lavra Neamțului, Sfinte Ierarhe Pahomie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.

Pe iubitorul de nevoințe sihăstrești și ierarhul preaînțelept al Bisericii lui Hristos, pe Pahomie, floarea cea minunată a pământului Gledinului, să-l lăudăm după vrednicie, ca pe cel ce s-a învrednicit, prin harul lui Dumnezeu, a dobândi lucrarea rugăciunii celei curate și a biruit uneltirile vrăjmașilor. Pentru aceasta, într-un glas, cu bucurie să-i cântăm: Bucură-te, Părinte Pahomie, ierarhe preaînțelepte!

Rugându-te neîncetat la icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Mănăstirea Neamț, ai dobândit de la Preadulcele ei Fiu, Hristos, putere și har, prin care ai îndepărtat din viața ta ispitele și uneltirile vrăjmașilor văzuți și nevăzuți, cântând neîncetat cântarea: Aliluia!

Amin!”

Ce înseamnă sărbătoare cu cruce neagră

Iată ce înseamnă crucea neagră în calendarul ortodox, potrivit preotului Marius Cătălin Antohi de la Biserica Sfântul Ilie din Huși, pentru doxologia.ro.

„Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este dată de bogăţia şi solemnitatea slujbelor. Aşa cum le găsim în cărţile de cult. Astfel avem sărbători mari – praznicele împărăteşti, sărbătorile Maicii Domnului şi ale sfinţilor mai importanţi. Aceste sărbători au cea mai desfăşurată slujbă: Vecernie Mică, Vecernie Mare, Litie, Polieleu, Evanghelie şi Doxologie Mare la Utrenie.

În calendare, semnul distinctiv pentru importanţa slujbei este crucea roşie încadrată de cerc sau paranteze. Apoi avem sărbătorile sfinţilor cu priveghere şi polieleu – spre deosebire de cele mari, acestea nu sunt însoţite de pre şi postserbări (înainteprăznuire şi odovanie). În calendare sunt marcate cu o cruce roşie sau neagră cu o singură paranteză.

Urmează sărbătorile sfinţilor fără priveghere – acestea nu au Vecernie Mică, dar au Polieleu, Evanghelie şi Doxologie Mare, marcate în calendar cu o cruce simplă și sărbători ale sfinţilor mai puţin însemnaţi. Sunt de două feluri: cu sau fără Doxologie Mare la Utrenie. În calendare sunt marcate cu cruce neagră”, explică Marius Cătălin Antohi, preot al Bisericii Sfântul Ilie din Huși, pentru doxologia.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: