Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar 22 septembrie 2022. Sfântul Teodosie de la Brazi, prăznuit în această zi. Rugăciunea pe care trebuie s-o rostești azi

Calendar 22 septembrie 2022. Sfântul Teodosie de la Brazi, prăznuit în această zi. Rugăciunea pe care trebuie s-o rostești azi

Calendar 22 septembrie 2022. Sfântul Teodosie de la Brazi, prăznuit în această zi. Rugăciunea pe care trebuie s-o rostești azi.

Calendar 22 septembrie 2022. Sfântul Teodosie de la Brazi

Sfântul Teodosie de la Brazi s-a născut în prima jumătate a secolului al XVII-lea, în Vrancea. Acesta este prăznuit de Biserica Ortodoxă Romană pe data de 22 septembrie, în fiecare an. Sfântul Teodosie de la Brazi are un parcurs impresionant. În anul 1670 a devenit episcop de Rădăuți, iar la un an distanță, a devenit episcop de Roman.

Sfântul Teodosie de la Brazi a fost mitropolit al Moldovei, timp de un an. Asta pentru că acesta i-a cerut domnitorului să oprească asuprirea otomană. După ce Mitropolitului Dosoftei s-a întors din Polonia, Sfântul Teodosie de la Brazi a plecat în Focșani, acolo unde s-a ocupat cu reconstruirea Mănăstirii Brazi. În anul 1688, Sfântul Teodosie de la Brazi a fost răpit de către prietenii domnitorului Dumitrașcu Cantacuzino, și dus în Țara Românească, unde a fost torturat timp de 10 săptămâni.

A trecut la cele veșnice în toamna anului 1694, atunci când tătarii au dat buzna în schitul Brazi, pentru a-i cere tot ce avea el mai de preț, moment în care a refuzat și i-a fost tăiat capul. Sfintele moaște ale Sfântului Teodosie de la Brazi au fost descoperite ca prin minune, de către Sfântul Dimitrie, povestește Sfântul Antipa de la Calapodesti:

Înainte ca arhim. Dimitrie să fie stareț al Mănăstirii Brazi din Moldova, el a trăit viață pustnicească aspră într-o pădure mare, unde din întâmplare a găsit îngropat un vas mare plin cu bani de aur. În vas a găsit o însemnare, în care se spunea că acești bani sunt de la Mitropolitul Teodosie care i-a ascuns acolo, prevăzându-și sfârșitul său mucenicesc din mâna turcilor. Cine va găsi acești bani este îndatorat să zidească din ei o mănăstire și trei schituri și ca la terminarea de zidit a celui din urmă, al treilea schit, va afla și moaștele mele”.

Astfel, după ce Arhim Dimitrie a terminat de construit și cel de-al treilea schit, a descoperit și unde se afla sicriul cu moaștele Sfântului Teodosie de la Brazi, iar alături, era și capul său, așezat cu fața în jos, pe o cărămidă. Pe 6 mai 1842, moaștele acestuia au fost puse într-un nou mormânt, zidit în partea de nord a paraclisului subteran de la Mănăstirea Brazi. Cu toate acestea, s-a hotărât canonizarea lor, iar slujba de proclamare a avut loc pe data de 5 octombrie 2003, la Mănăstirea Brazi, din județul Vrancea.

Rugăciune către Sfântul Teodosie de la Brazi

“Stih: Sfinte Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Din părinţi binecredincioşi, vieţuitori în Ţara Vrancei, răsărind, Sfinte Ierarhe Teodosie, ai primit de la ei mireasma bunelor învăţături care te-au povăţuit să mergi pe calea Domnului.

Stih: Sfinte Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din fragedă vârstă te-ai arătat vlăstar bun al Bisericii lui Hristos, căci mergând cu părinţii tăi la Schitul Brazi, bucurai prin râvna ta duhovnicească pe călugării cei nevoitori cu priceperea şi cu înţelepciunea cuvintelor din învăţăturile Dumnezeieşti.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Vrednicii de pomenire schimonahi, Teofilact şi Sava, se bucurau cu duhul, văzând râvna ta pentru locaşul ce l-au zidit cu multă trudă. Şi mai mult astăzi se bucură fiii tăi sufleteşti, ai plaiurilor vrâncene, pe care, te rugăm, acoperă-i cu rugăciunile tale.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Preacurată Maica lui Dumnezeu, pe Dumnezeu Cel Ce S-a Întrupat din tine şi de sânurile Părintelui nu S-a despărţit, roagă-L neîncetat să mântuiască de toată întristarea pe cei ce i-a zidit.

Catavasie:

Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împăratesei Maice; şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.”

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro