Redactia.ro
Home » Știri » Calendar 27 aprilie 2021. Este sărbătorit Sfântul Apostol Simeon, care a fost răstignit asemeni lui Iisus Hristos

Calendar 27 aprilie 2021. Este sărbătorit Sfântul Apostol Simeon, care a fost răstignit asemeni lui Iisus Hristos

Calendar 27 aprilie 2021. În fiecare an, pe această dată, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Simeon, care a fost răstignit pe cruce, asemeni lui Iisus Hristos. A fost supus unor chinuri groaznice de către iudei.

Calendar 27 aprilie 2021. Este sărbătorit Sfântul Apostol Simeon, care a fost răstignit asemeni lui Iisus Hristos

Calendar 27 aprilie 2021. An de an, pe această dată, în religia ortodoxă este sărbătorit Sfântul Apostol Simeon. El face parte din cei șaptezeci de apostoli ai lui Iisus Hristos. Este fiu al lui Cleopa, fratele lui losif, logodnicul Maicii Domnului.

Sfântul Apostol Simeon a propovăduit învățăturile Mântuitorului și credința acestuia mai departe, tututor oamenilor. Se spune că avea peste 100 de ani atunci când a primit cununa muceniciei, îm timpul împăratului Traian,  Drept urmare, a fost supus de către iudei la chinuri extrem de dureroase. Asemeni lui Iisus Hristos, Sfântul Apostol Simeon a fost răstignit. Mai exact, s-a întâmplat în anul 106, în timpul prigoanei declanșate de împăratul Traian, la ordinul consulului Attikus. Atunci, au fost persecutati nu numai creștinii, ci toti urmașii lui David.  La acea vreme, Sfântul Ierarh Simeon a fost denunțat romanilor  de câțiva eretici pe care i-a combătut în trecut.

Sfântul Apostol Simeon avea 120 ani când a murit

Astfel, au urmat zile pline de tortură pentru Apostol. Și cum supraviețuia acestora, mulți dintre răufăcători s-au întrebat cum reușește să supraviețuiască, având în vedere și vârsta înaintată a acestuia, 120 de ani. Astfel, pentru a-l omorî mai rapid, l-au condamnat la moarte prin răstignire. Alături de Sfântul Apostol Simeon, pe 27 aprilie mai sărbătorim și pe:

– Sfantul Cuvios Ioan Marturisitorul;

– Sfintii Apostoli Aristarh, Marcu si Zinon;

– Sfantului Mucenic Puplie;

– Sfantului Evloghie primitorul de straini;

– Sfantului Mucenic Lolion cel nou;

– Sfantului Preacuvios Stefan, Episcopul Vladimirului;

Rugăciunea zilei de Marți în Săptămâna Mare

„Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată. Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui. Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele, şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc, până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să ma duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.”

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Marțea Mare

Marți,  ziua a doua a Sfintei Săptămâni, denumită și Marțea Seacă este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, când Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu, dar și propriile patimi, cu doar trei zile înainte de a fi judecat. Credincioșii sunt îndemnați la priveghere, să fie, cu alte cuvinte, pregătiți, în orice clipă să-l întâmpine pe Iisus.

În Marțea Seacă, există superstiția conform căreia țăranii trebuie să se spele ritualic pentru a seca bolile. Centrându-se pe termenul generic al săptămânii (a seca, secare, secat), ziua este caracterizată de practici magice ambivalente, ce utilizează atât magia negativă (interdicții pentru a nu stârni golul, secul, nenorocul), cât și pe cea pozitivă (scăldatul ritualic, pentru a seca bolile).

  • Nu se mananca mancaruri care contin otet.
  • In timpul celei de-a doua zi din aceasta saptamana se poate aspira, da cu matura, se spala geamuri si se fac treburile grele din curte si gradina. Aceasta zi este ultima zi in care barbatii mai pot lucra la camp sau in care se mai poate spala si calca.
  • Nu trebuie sa te speli pe cap, caci pierzi din sanatatea parului.
  • Din aceasta zi incolo barbatii trebuie sa stea in casa si sa isi ajute sotiile. Femeile din cele mai multe zone rurale obisnuiesc sa dea de pomana in aceasta zi Pasca ramasa de la Paste si vin rosu.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: