Redactia.ro
Home » Știri » Calendar creștin ortodox 10 octombrie 2023. Ce sfinți sunt prăznuiți în această zi de sărbătoare

Calendar creștin ortodox 10 octombrie 2023. Ce sfinți sunt prăznuiți în această zi de sărbătoare

rugaciune

Calendar creștin ortodox 10 octombrie 2023. Ce sfânt este prăznuit la această dată, conform calendarului creștin ortodox. Află mai multe detalii despre viața sfântului care este amintit în această zi de sărbătoare.

Calendar creștin ortodox 10 octombrie 2023. Sfinții Muncenici Evlampie și Evlampia. Sfântul Ambrozie de la Optina

Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia

Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia sunt amândoi considerați muncitori ai lui Hristos și martiri pentru credința lor. Acești sfinți au trăit în secolul al IV-lea, în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor. S-au născut în cetatea Nicomidiei din Bitinia, care face parte din teritoriul Turciei de astăzi. Evlampie a fost un om în vârstă în timpul persecuțiilor lui Dioclețian, iar Evlampia era fiica sa.

Sfântul Evlampie a fost un învățător și păstor spiritual pentru credincioșii din Nicomidia. A respins cu tărie închinarea la idoli și a mărturisit cu curaj credința în Hristos. Fiica sa, Evlampia, l-a urmat în credință și a fost, de asemenea, martirizată pentru refuzul de a renunța la creștinism. Ambii au suferit moarte martirică pentru credința lor neclintită în Hristos.

Sărbătoarea Sfinților Mucenici Evlampie și Evlampia ne amintește de devotamentul și curajul martirilor creștini care au preferat să-și păstreze credința în Hristos chiar și în fața persecuției și a torturii. Ei rămân exemple de nezdruncinată credință creștină și loialitate față de Dumnezeu.

Sfântul Ambrozie de la Optina

Sfântul Ambrozie de la Optina a fost un stareț ortodox rus și un călugăr ascetic care a trăit în secolul al XIX-lea. A fost una dintre cele mai importante figuri spirituale ale vremii sale și a jucat un rol semnificativ în reînvierea monahismului rus. S-a născut în 1812 și a devenit călugăr în Mănăstirea Optina din Rusia, de unde și-a luat numele.

Sfântul Ambrozie a trăit o viață de ascetism și rugăciune, și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu și ajutorului celorlalți. A fost un sfătuitor spiritual căutat, oferind învățături și sfaturi duhovnicești celor care veneau la el în căutarea îndrumării. El a pus accent pe smerenie, rugăciune și dragoste față de aproapele, și a încurajat o viață duhovnicească profundă și sinceră.

Sfântul Ambrozie de la Optina a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă după moartea sa în 1891, iar învățăturile și scrisorile sale rămân o sursă de inspirație pentru creștinii ortodocși din întreaga lume.

Sărbătoarea Sfântului Ambrozie de la Optina ne amintește de importanța vieții de rugăciune, ascetismului și smereniei în căutarea unei relații mai profunde cu Dumnezeu. El este un exemplu luminos al iubirii față de aproapele și al slujirii dezinteresate în numele credinței.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: