Redactia.ro
Home » Știri » Calendar creștin ortodox 13 decembrie. Sfântul Ierarh Dosoftei. Rugăciunea zilei

Calendar creștin ortodox 13 decembrie. Sfântul Ierarh Dosoftei. Rugăciunea zilei

GALERIE FOTO (3) sfantul ierarh dosoftei

Calendar creștin ortodox 13 decembrie 2022. Conform calendarului creștin ortodox, la data de 13 decembrie este prăznuit Sfântul Ierarh Dosoftei.

Calendar creștin ortodox 13 decembrie. Sfântul Ierarh Dosoftei

Sfântul Ierarh Dosoftei s-a născut în anul 1624 la Suceava. În prezent, el este cunoscut sub numele de Dosoftei, însă numele său de botez a fost Dimitrie. El a învățat o bună perioadă de timp acasă, apoi a a urmat studiile la Colegiul de la Trei Ierarhi, de la Iași. Este cunoscut faptul că a învățat să vorbească mai multe limbi străine, între care greacă, latină, polona, ucraineană și slavona bisericească. El a devenit unul dintre poligloții acelei vremi.

Pe lângă învățătura adunată cu migală de la mulți dascăli, la școala mănăstirii Probota a deprins și învățătura cea duhovnicească: rugăciunea, ascultarea, smerenia și nevoințele ascetice. Iubitor de înțelepciune și vrednic împlinitor al nevoințelor călugărești, Cuviosul Dosoftei a sporit în dragoste și rugăciune, devenind părinte duhovnicesc și începător al obștii de la Probota, conform platformei doxologia.ro.

În ciuda presiunilor care s-au făcut asupra lui, sfântul ierarh Dosoftei a refuzat trecerea la uniație și a rămas ortodox până la trecerea sa la veșnicie, la data de 13 decembrie 1693.

Rugăciune către Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, apărătorul celor prigoniți, exilați și înstrăinați

Sfinte Ierarhe Dosoftei, cucernic și blând ca un miel te-ai făcut pentru dragostea de Dumnezeu și aproapele tău. Dăruit fiind de Dumnezeu cu agerimea minții, ți-ai agonisit încă din anii copilăriei și ai tinereții multă știință de carte, iar la Mănăstirea Probota, îngerescul chip primind, ai deprins lucrarea cea duhovnicească: rugăciunea, ascultarea, smerenia și nevoințele cele pentru Dumnezeu.

În multe osteneli petrecând, ca episcop de Huși și Roman, apoi mitropolit al Moldovei, ai fost învățător prea-ales al neamului tău, întărindu-l în buna nevoință și în cunoașterea Sfintei Scripturi. Mângâietor păstor în vremuri de cumplite încercări fiind, prigonit pentru evlavia și mărturisirea ta, în pribegie ai petrecut, asemenea Marelui Ioan Gură de Aur, a cărui Liturghie ai tălmăcit-o în dulcea limbă română, iar în Duhul Sfânt, Psalmii lui David ai versificat, de înțelegerea cea duhovnicească fiind luminat.

Pentru aceasta, ne închinăm cu bucurie sfintei tale icoane și cereri cu umilință îți aducem, ca unui părinte care neîncetat mijlocești pentru noi înaintea Tronului Preasfintei Treimi. Sfinte Ierarhe Dosoftei, păstor dreptcredincios și jertfelnic, care în ținut străin ai fost alungat și surghiunit, apără și păzește pe cei care se află întru prigoană, exil și înstrăinare pentru Numele cel Sfânt al Mântuitorului Hristos. Tu pe unii ca aceștia îi întărește și îi luminează, ca, drept învățând cuvântul Adevărului, cu cinste să slujească Bisericii căreia i-ai fost și tu vrednic arhiereu.

Sfinte al lui Dumnezeu, luminează-i pe aceștia pentru care ne rugăm și la pocăință și cuget smerit adu-i pe ei, ca să nu se încreadă în faptele lor, ci în toate încredințându-se lui Dumnezeu, răbdare în ispite să dobândească. Astfel încât, pentru rugăciunile tale, și ei, și noi să ne mântuim. Amin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini