Redactia.ro
Home » Știri » Calendar creștin ortodox 15 decembrie. Minunile Sfântului Elefterie. Rugăciunea zilei

Calendar creștin ortodox 15 decembrie. Minunile Sfântului Elefterie. Rugăciunea zilei

sfantul mucenic elefterie

Calendar creștin ortodox 15 decembrie. Conform calendarului creștin ortodox, la data de 15 decembrie sunt prăznuiți sfinții Elefterie, Sf Muceniță Antia și Suzana. Sărbătoare cu cruce neagră.

Calendar creștin ortodox 15 decembrie. Sfântul Elefterie

Sfântul Elefterie s-a născut la Roma, dintr-o familie de nobili creștini. El a rămas orfan de tată încă de când era micuț, mama sa fiind cea care s-a ocupat îndeaproape de educația lui. Episcopul Romei l-a hirotonit diacon la vârsta de cincisprezece ani, preot la vârstă de optsprezece ani, și episcop al Iliricului la vârstă de douăzeci de ani. Înțelept și cu dar oratoric, Sfântul Elefterie a reușit să atragă de partea sa mulți adepți, lucru care l-a deranjat la culme pe împăratul Adrian.

La porunca împăratului, Elefterie a fost capturat și torturat. El a îndurat toate chinurile cu seninătate și cu nădejde în Dumnezeu. Împăratul a creat un cuptor special pentru Elefterie. A fost introdus în acesta, dar a ieșit nevătămat. În cele din urmă, împăratul Adrian a ordonat ca Sfântului Elefterie să i se taie capul. Astfel, acesta și-a dat ultima suflare și a plecat la Domnul.

Rugăciune către Sfântul Elefterie

Ca pe o podoabă a preoților și îndemnător al purtătorilor de chinuri, toți pe tine te cinstim și te rugăm:

Sfinte Mucenice Elefterie, pe cei ce prăznuiesc cu dragoste pomenirea ta, din multe feluri de nevoi îi eliberează, rugându-te lui Dumnezeu neîncetat pentru noi toți care-ți cântăm:

Bucură-te, Sfinte Mucenice Elefterie, mare făcător de minuni!

Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi.

Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare.

Acum și pururea și-n vecii vecilor. Amin!

Care este diferența între sărbătorile cu cruce roșie și cele cu cruce neagră

Sărbătorile din calendarul nostru sunt însemnate pentru diferenţiere cu cruce roşie sau cu cruce neagră. Cele cu cruce roşie sunt sărbători în care nu lucrăm, dacă nu avem obligaţia de a merge la lucru, şi în care mergem la biserică pentru rugăciune. Cele cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit.

Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră este dată şi de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult, născute din evlavia credincioşilor pentru anumiţi sfinţi sau anumite sărbători, este explicația oferită de către Arhimandritul Petroniu Marin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: