Redactia.ro
Home » Știri » Calendar creștin ortodox 2020. Când se sărbătorește Sfântul Gheorghe și ce trebuie să faci în această zi

Calendar creștin ortodox 2020. Când se sărbătorește Sfântul Gheorghe și ce trebuie să faci în această zi

Sfântul Gheorghe

Sfântul Gheorghe este sărbătorit pe 23 aprilie și marchează începutul anului pastoral. Potrivit tradiției în această zi credincioșii vor urma tradițiile și strămoșilor pentru a sărbători așa cum se cuvine această zi.

Sfântul Gheorghe marchează începutul pastoral

Sfântul Mare Mucenic Gheprghe a fost un soldat român, cu origini grecești, care a fost condamnat la moarte pentru că nu a vrut să se lepede de credința pentru Iisus Hristos. Ulterior, el a devenit unul dintre cei mai respectați și pomeniți sfinți ai creștinismului și a fost venerat de cruciați.

Aproximativ toate bisericile tradiționale din țară îl pomenesc de obicei pe 23 aprilie.

Sfântul Gheorghe s-a născut la Cappadocia, într-o familie creștină de origine greacă. Legenda spune că acesta s-a înrolat în armata română și a devenit cunoscut pentru îndemnarea cu care mânuia armele.

Deși împăratul Dioclețian a dat decretul împotriva creștinilor, Sfântul Gheorghe a ales să se închine pentru totdeauna Domnului. Din această cauza, a fost întemnițat, torturat, însă acestea nu au reușit să-l convingă să renunțe la credina lui.

Există multe orașe din România care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării îi poartă numele.

Totodată, legenda spune că Sfântul Gheorghe ar fi fost ucis de un balaur pentru a salva o fecioară.

Cum sărbătoresc credincioșii Sfântul Gheorghe

În Bucovina, în ziua de 23 aprilie, oamenii se pregătesc intens. Bărbații pregătesc cu grijă brazde verzi, înfug ramuri înmurgurite de salciue și flori galbene de primăvară.

În dimineața zilei de Sfântul Gheorghe, bărbatul familiei așează brazdele împodobite la stâlpii porților.

De asemenea, fetele nemăritate își văd ursitul dacă privesc în această noapte, într-o oală plină cu apă. Urzicatul era un alt obicei, practicat de tinerii din comunităţile tradiţionale bucovinene. Întrucât sărbătoarea deschidea o perioadă solicitantă, tinerii se atingeau, pe furiş, peste părţile neacoperite ale corpului, cu tulpini de urzică, nutrind convingerea că în felul acesta vor fi mai ageri și mai harnici.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: