Redactia.ro
Home » Știri » Calendar creștin ortodox 31 august 2023. Ce sfânt este prăznuit la această dată de mare sărbătoare

Calendar creștin ortodox 31 august 2023. Ce sfânt este prăznuit la această dată de mare sărbătoare

rugaciune

Pe 31 august, Biserica Ortodoxă sărbătorește „Punerea în Racla a Brâului Maicii Domnului”. Potrivit tradiției, în acestă zi se comemorează un eveniment din istoria creștină legat de Fecioara Maria. Conform legendei, Apostolul Toma, care nu a fost prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul Brâu ca dovadă a învierii și înălțării ei trupești la cer.

Calendar creștin ortodox 31 august 2023. Punerea în Raclă a Brâului Maicii Domnului

Acest brau, considerat a fi fost țesut din păr de cămilă de către Maica Domnului însăși, a fost inițial păstrat la Ierusalim până în secolul al IV-lea. În anul 395, Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare, a adus Sfântul Brau la Constantinopol.

Între anii 1512 și 1520, domnitorul Țării Românești, Neagoe Basarab, a înnoit incinta mănăstirii Vatoped și a construit un paraclis cu hramul „Brâul Maicii Domnului”. Acesta a fost reparat în 1794, tot cu ajutoare românești, iar în secolul al XIX-lea România a dăruit paraclisului o nouă catapeteasmă. De asemenea, racla de argint în care se păstrează Brâul la Mănăstirea Vatoped a fost confecționată în secolul al XVIII-lea în Țara Românească. Este vorba de fapt doar despre o parte din Brâu, pentru că alte două părți ale acestuia au fost donate în anul 1522 mănăstirii de maici Kato Xenias, situată la 50 km de Volos (Grecia).

De-a lungul vremii, Brâul Maicii Domnului a vindecat numeroși bolnavi, în special de cancer, și a ajutat să nască femei care nu puteau avea copii. Tămăduirea acestora s-a produs prin purtarea în jurul brațului a unei panglici care a fost atinsă de racla în care se păstrează Brâul Maicii Domnului.

Brâul Maicii Domnului are puteri tămăduitoare

De asemenea, Cinstitul Brâu a făcut să înceteze diferite epidemii: în 1813, Braul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus în Țara Românească pentru îndepărtarea ciumei; în 1871, sultanul turc sub a cărui protecție se găsea Muntele Athos după căderea Constantinopolului, a dus Brâul în țara sa pentru îndepărtarea holerei; în 1894, Brâul a fost dus la Kios, pentru a înlătura epidemia care lovise plantațiile de lămâi și portocali.

Brâul țesut și purtat de Maica Domnului a fost adus pentru prima dată în Constanța în anul 2002 și pentru a doua oară în anul 2008.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: