Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 1 august 2021. Ce sărbătoare este prăznuită de creștinii ortodocși

Calendar ortodox 1 august 2021. Ce sărbătoare este prăznuită de creștinii ortodocși

Calendar ortodox 1 august 2021.

Calendar ortodox 1 august 2021. Duminică, creștinii ortodocși sărbătoresc scoaterea Sfintei Cruci. De mâine până pe 15 august vor avea loc diverse procesiuni pentru a-i feri pe creștini de suferințe și boli. Tot în această zi sunt sărbătoriți Sfinții șapte Mucenici Macabei, Avim, Antonie, Gurie, Eleazar, Evsevona, Ahim și Marcel, a mamei lor, Solomoni, și a dascălului lor, Eleazar, Sfinții nouă Mucenici care au mărturisit în Perga Pamfiliei, Leontie, Attu, Alexandru, Chindeu, Mnisiteu, Chiriac, Mineu, Catun și Evcleu, Sfântul Mucenic Teodor și Sfântul Mucenic Chiriac.

Calendar ortodox 1 august 2021. Ce sărbătoare este prăznuită de creștinii ortodocși

Calendar ortodox 1 august 2021. Duminică, 1 august are loc Scoaterea Sfintei Cruci, care s-a instituit la dorința comuna a ortodocșilor greci și ruși. Pe 1 august, la Constantinopol era scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci în Palatul Imperial până la catedrala Sfanta Sofia. Această sărbătore are loc de pe vremea când Manuil era împărat.

Potrivit creștin ortodox, marele cneaz Andrei Luca, patriarhul Constantinopolului înainte de a merge la război împotriva vrăjmașilor lua cu cinste icoana Fecioarei Maria care îl ținea în brațe pe Iisus Hristos. De asemenea, mai lua cu el Crucea Domnului, care era purtată de doi preoti îmbrăcați în veșminte sfințite. „O, Stăpână, ceea ce ai născut pe Hristos, Dumnezeul nostru! Tot cel ce nădăjduiește spre tine nu va pieri; și eu, robul Tău, te am pe Tine, după Dumnezeu, zid și acoperământ, iar Crucea Fiului tău, armă ascuțită împotriva vrăjmașilor. Deci roagă pe Mântuitorul lumii, pe Care îl ții în brațele tale, ca să fie puterea Crucii ca un foc, arzând fețele potrivnicilor, care doresc război cu noi; iar sprijinul tău cel atotputernic să ne ajute nouă și să calce pe vrăjmașii noștri”.

Rugăciunea către Maica Domnului care se rostește înaintea icoanei sale

Cum Te vom numi pe Tine, Fecioară, Ceea Ce ce pe robii Tăi cei cuprinşi de mâhnire îi ridici la lumina izbăvirii şi picuri în suflete untdelemnul milostivirii spre înecarea durerilor celor de multe feluri? Nu ne părăsi în ceasul necazurilor şi mai cu seamă când norii grei ai deznădăjduirii se ivesc pe bolta inimii noastre. Cu ale Tale stăruitoare rugăciuni dobândeşte iertare păcatelor noastre şi ne întăreşte pe piatra credinţei. Primeşte din nevrednicele noastre mâini flori de cuvinte mulţumitoare şi ne împărtăşeşte de mireasma pocăinţei celei mântuitoare.

Ca Una Ce eşti Bucuria creştinilor, cercetează şi sufletul meu cel cuprins de lanţurile întristării şi îl călăuzeşte către izvorul dumnezeieştii liniştiri. Adapă-l din apa pocăinţei şi îl curăţeşte de toată răutatea, ca să aducă roade de fapte bună şi să se izbăvească de focul cel veşnic.

Bucuria celor necăjiţi eşti cu adevărat, căci numai Tu iei în mâinile Tale de Maică durerile noastre şi ai putere a ridica din adâncul deznădăjduirii pe cei ce te cinstesc pe Tine.

Mărire purtării Tale de grijă! Mărire milostivirii Tale Preacurată, prin care scoţi pe toţi din adâncurile cele mai de jos ale păcatului şi îi povăţuieşti la calea mântuirii. Nu ne părăsi nici pe noi până în sfârşit, ci în ceasul înfricoşător al morţii să ne fii Sprijinitoare, solindu-ne iertare şi mântuire de la Hristos, ca să Te cinstim pe Tine cu mulţumire în veci, strigând: Bucură-Te, Maica Luminii Celei neapuse, Pământul roditor de mântuire, Oglinda înţelepţilor, Bucuria celor smeriţi, Binecuvântarea rugătorilor!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: