Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 1 februarie 2022. Ce sfânt este sărbătorit la începutul acestei luni

Calendar ortodox 1 februarie 2022. Ce sfânt este sărbătorit la începutul acestei luni

Calendar ortodox 1 februarie 2022.

Calendar ortodox 1 februarie 2022. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc în această zi pe Sfântul Trifon, căruia astăzi trebuie să îi închinăm rugăciunea care ne apără de cele rele. Tot în această zi sunt sărbătoriți Sfânta Brigita, Cuviosul Petru din Galatia, Sfântul Cuvios Vendimian, Sfântul Mucenic Carion, Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul, Sfântul Cuvios Timotei, Sfântul Mucenic Tion și Sfântul Mucenic Anastasie Naupliotul.

Calendar ortodox 1 februarie 2022. Ce sfânt este sărbătorit la începutul acestei luni

Sfântul Trifon s-a născut în Lampsac, din provincia Frigia, la sfârșitul secolului al III-lea, regiune care astăzi aparține Turciei. Dumnezeu i-a dăruit darul vindecării bolnavilor și putere asupra demonilor, iar pe când avea 17 ani,a scos de sub stăpânirea diavolului pe fiica împăratului roman Gordian. După șase zile de post și rugăciune, Sfântul Trifon le-a descoperit păgănilor existenta diavolului, iar la porunca sa, acesta s-a arătat tuturor, în chip de câine negru, având ochii ca de foc.

În vremea împăratului Deciu, Trifon a fost prins și supus la mai multe chinuri, fiind lovit cu bâta, a fost ars, i s-au bătut cuie în tălpi și dus descult prin oraș, pe vreme de iarnă. Toate acestea le-a îndurat în tăcere. Acesta a fost condamnat la tăierea capului cu sabia, iar Trifon s-a rugat la Dumnezeu să moară înainte să fie supus la pedepsă data de împărat. Astfel, acesta și-a dat ultima suflare înainte ca soldații să-i taie capul. Creștinii au luat trupul Sfântului Trifon, cu intenția de a-l îngropa în Niceea. Mai târziu, moaștele Sfântului Trifon au fost mutate la Constantinopol și apoi la Roma.

Trifon este cunoscut în rândul credincioșilor ca fiind cel care păzește livezile de omizi și lăcuste, iar pe oameni, de nebunie. în Capitală, la Biserica Caramidarii de Jos, este prezent un fragment din moaștele Sfântului Mucenic Trifon.

Rugăciune către Sfântul Trifon

O, Sfinte Mucenice Trifon, grabnic ajutătorule al tuturor celor ce la tine aleargă şi se roagă înaintea sfintei tale icoane, degrab ascultătorule şi mijlocitorule! Auzi-ne şi acum în tot ceasul rugăciunea noastră, a nevrednicilor robilor tăi, care cinstim sfântă pomenirea ta: că tu, bineplăcutule al lui Hristos, însuţi ai făgăduit mai înainte de ieşirea ta din viaţa aceasta stricăcioasă că te vei ruga Domnului pentru noi şi ai cerut de la Dânsul darul acesta: dacă cineva, în oricare nevoie şi întristare a sa, va prinde a chema sfânt numele tău, acela izbăvit va fi de toată năvălirea celui rău.

Şi precum oarecând pe fiica împăratului de la Roma, care de diavol se chinuia, o ai vindecat, asijderea şi pe noi păzeşte-ne de cursele lui cumplite în toate zilele vieţii noastre şi mai vârtos în ziua cea înfricoşată a suflării noastre celei de pe urmă mijloceste pentru noi, când întunecatele chipuri ale viclenilor diavoli ne vor împresura şi vor începe să ne înfricoşeze.

Fii nouă atunci ajutător şi grabnic izgonitor al viclenilor diavoli şi la Împărăţia Cerurilor călăuzitor, unde acum stai cu ceata sfinţilor înaintea Scaunului lui Dumnezeu; roagă pe Domnul să ne învrednicească şi pe noi a fi părtaşi ai veseliei şi bucuriei celei de-a pururea fiitoare, ca dimpreună cu tine să ne învrednicim a slăvi pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Mângâietorul, în veci. Amin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: