Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 1 februarie 2023. Un mare sfânt făcător de minuni este sărbătorit azi!

Calendar ortodox 1 februarie 2023. Un mare sfânt făcător de minuni este sărbătorit azi!

Calendar ortodox 1 februarie 2023. Viața Sfântului Mucenic Trifon

La data de 1 februarie 2023, toți creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Trifon!

Calendar ortodox 1 februarie 2023. Viața Sfântului Mucenic Trifon

Sfântul Mucenic Trifon a fost un bun creștin de mic, iar el a fost înzestrat de Dumnezeu cu darul de a scoate duhurile necurate din oameni, dar putea să îi tămăduiască și pe cei care luptau cu boala. Astfel, el a ajuns chiar să o vindece pe fiica împăratului, care deși nu era creștin, nu prigonea pe cei ce credeau în Dumnezeu. Gordiana, fiica împăratului, era deosebit de frumoasă și deșteaptă, iar ea era la vârsta măritișului. Toți cei din regat o doreau de soață, însă la un moment dat aceasta se simțea foarte rău pentru că în ea intrase necuratul. Toți preoții și înțelepții au încercat să o scape pe fată, dar nu au reușit. Cel ce a putut să îl alunge pe diavol a fost nimeni altul decât Sfântul Mucenic Trifon.

După ce la conducere a ajuns un alt rege, pe nume Deciu, care îi prigonea pe creștini. Atunci și-a găsit Sfântul Mucenic Trifon sfârșitul, după o lungă suferință.

Trifon este cunoscut în rândul credincioșilor ca fiind cel care păzește livezile de omizi și lăcuste, iar pe oameni, de nebunie. în Capitală, la Biserica Caramidarii de Jos, este prezent un fragment din moaștele Sfântului Mucenic Trifon.

Calendar ortodox 1 februarie 2023. Rugăciune către Sfântul Trifon

„O, Sfinte Mucenice Trifon, grabnic ajutătorule al tuturor celor ce la tine aleargă şi se roagă înaintea sfintei tale icoane, degrab ascultătorule şi mijlocitorule! Auzi-ne şi acum în tot ceasul rugăciunea noastră, a nevrednicilor robilor tăi, care cinstim sfântă pomenirea ta: că tu, bineplăcutule al lui Hristos, însuţi ai făgăduit mai înainte de ieşirea ta din viaţa aceasta stricăcioasă că te vei ruga Domnului pentru noi şi ai cerut de la Dânsul darul acesta: dacă cineva, în oricare nevoie şi întristare a sa, va prinde a chema sfânt numele tău, acela izbăvit va fi de toată năvălirea celui rău.

Şi precum oarecând pe fiica împăratului de la Roma, care de diavol se chinuia, o ai vindecat, asijderea şi pe noi păzeşte-ne de cursele lui cumplite în toate zilele vieţii noastre şi mai vârtos în ziua cea înfricoşată a suflării noastre celei de pe urmă mijloceste pentru noi, când întunecatele chipuri ale viclenilor diavoli ne vor împresura şi vor începe să ne înfricoşeze.

Fii nouă atunci ajutător şi grabnic izgonitor al viclenilor diavoli şi la Împărăţia Cerurilor călăuzitor, unde acum stai cu ceata sfinţilor înaintea Scaunului lui Dumnezeu; roagă pe Domnul să ne învrednicească şi pe noi a fi părtaşi ai veseliei şi bucuriei celei de-a pururea fiitoare, ca dimpreună cu tine să ne învrednicim a slăvi pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Mângâietorul, în veci. Amin”, potrivit Doxologia. 

Calendar ortodox 1 februarie 2023. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe data de 1 februarie, în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniţi și următorii sfinți:

  • Sfânta Brigita, ocrotitoarea Irlandei;
  • Cuviosul Petru din Galatia;
  • Sfântul Cuvios Vendimian;
  • Sfântului Mucenic Carion;
  • Sfântului Cuvios Vasile Mărturisitorul, arhiepiscopul Tesalonicului;
  • Sfântul Cuvios Timotei;
  • Sfântul Mucenic Tion, impreuna cu doi prunci;
  • Sfânta Muceniţă Perpetua şi cei împreună cu ea: Satar, Revcat, Satornil, Secund şi Felicitas;
  • Sfântul Mucenic Anastasie Naupliotul.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: