Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 10 august 2022. Ce mare sfânt este pomenit în această zi

Calendar ortodox 10 august 2022. Ce mare sfânt este pomenit în această zi

GALERIE FOTO (2)

Sărbătoare mare în această zi. Ce sfânt este pomenit pe data de 10 august 2022?

Calendar ortodox 10 august 2022. Sfântul Lavrentie

Sfântul Lavrentie a trăit în secolul al III lea și a fost arhidiaconul episcopului Sixt. Acesta a fost judecat, din cauza faptului că a luat parte la persecuția împotriva creștinilor, alături de alți doi diaconii, pe numele lor Felicissimus și Agapitus. Atunci când au fost aruncați în temniță, Sfântul Lavrentie  a spus către episcopul Sixt:” Unde mergi, Părinte, fără fiul tău? Unde grăbești, Preasfintite, fără al tău arhidiacon?”, iar acesta a răspuns: „Nu fiule, nu te părăsesc, dar lupte încă și mai mari te așteaptă. Noi, ca bătrânii, ne-am angajat într-o luptă ușoară. Dar pe tine, tânăr viguros, te așteaptă o victorie și mai plină de glorie asupra tiranului. Nu mai plânge. Peste trei zile Diaconul îi va urma Preotului”.

După ce au fost arestați, Sfântul Lavrentie a vândut vasele bisericii și a dat împărțanie săracilor, bani. În momentul în care episcopal Sixt era dus pe Via Appia, pentru a i se tăia capul, Sfântul Lavrentie a strigat: „Nu mă lăsa, Părinte Sfânt, pentru că am împărțit deja comorile pe care mi le-ai încredințat „. Surpriza a venit când Sfântul Lavrentie a trebuit să aducă comorile despre care era vorba, iar împăratul s-a trezit cu toți schiopii, orbii și bolnavii care primiseră banii împărțiți de către acesta.

Acest lucru l-a enervat la culme pe împărat, ceea ce l-a determinat să-l pună pe Sfântul Lavrentie să se închine idolilor. Acesta a refuzat, motiv pentru care a fost închis în temniță. Totuși, Sfântul Lavrentie l-a vindecat de orbire pe Lucillus și l-a botezat.

După ce a fost supus la nenumărate chinuri,  Sfântul Lavrentie  a fost întins pe un grătar așezat pe cărbunii aprinși. Atunci a fost momentul în care acesta le-a spus: „Eu mă dau ca jertfă plăcut mirositoare singurului Dumnezeu adevărat, pentru că jertfa ce se cuvine lui Dumnezeu este o inimă înfrântă și smerită”.

Când soldații întăreau focul, Sfântul Lavrentie i-a transmis împăratului: „Învață că acest jăratec mă răcorește dar pe tine te va chinui veșnic. Acum că sunt ars pe o parte, întoarce-mă pe partea cealaltă!”. La scurt timp după ce a fost întors și pe cealaltă parte, acesta a rostit o ultimă rugăciune: „Mulțumesc Ție, Iisuse Hristoase, pentru că m-ai învrednicit să intru pe porțile Împărăției Tale”, iar apoi a trecut la cele veșnice.

Rugăciune către Sfântul Lavrentie

Stih: Sfinte Mucenice Lavrentie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. În Grădina Desfătării ca un ostaş al lui Hristos după vrednicie desfătându-te şi împreună dănţuind cu puterile cele îngereşti, roagă să mi se dea strălucire purtătoare de lumină mie, celui ce te laud pe tine, Fericite Lavrentie.

Stih: Sfinte Mucenice Lavrentie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Intrând în luptele muceniciei celei cinstite, pătimitor purtător de biruinţă te-ai arătat cu tăria sufletului, Sfinte Lavrentie. Pentru aceea, cu cununa dreptăţii, cu buna cuviinţă şi cu diadema biruinţei te-ai încununat.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Ca un fiu al luminii şi al zilei fiind, în chip minunat de la apus ca un soare simţitor ne-ai răsărit nouă, luminând marginile cu raza cea prealuminoasă, Sfinte Mucenice Lavrentie, pururea pomenite. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei). Prin cinstită naşterea ta, Fecioară, izbăvindu-ne din legăturile iadului şi din stricăciune şi din osânda lumii, cu mulţumire grăim către tine: Bucură-te, Preacurată, Ceea ce eşti Plină de daruri, Uşa cea Mântuitoare a Darului. ”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: