Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 11 aprilie 2022. Sărbătoare cu Cruce Roșie

Calendar ortodox 11 aprilie 2022. Sărbătoare cu Cruce Roșie

Calendar ortodox 11 aprilie 2022

Calendar ortodox 11 aprilie 2022. Luni, 11 aprilie este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Potrivit calendarului ortodox, este prăznuit Sfântul Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului.

Calendar ortodox 11 aprilie 2022. Sărbătoare cu Cruce Roșie

Pe data de 11 aprilie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Ierarh Calinic. Acesta s-a născut în București, pe 7 octombrie 1878. La vârsta de 20 de ani merge la mănăstirea Cernica, din episcopia Bucureștilor. Pe 12 noiembrie 1808, Constantin devine monahul Calinic, iar la mănăstirea Cernica a fost ieromonah, preot și stareț timp de 31 de ani. Acesta a refuzat să fie mitropolit al Ungrovlahiei, fiind ales în anul 1850 în fruntea episcopiei Râmnicului. Sfântul Calinic a construit Mănăstirea Frasinei, locul în care nu au acces femeile. Potrivit Tradiției, Sfântul Calinic a pus pe drumul spre Frasineo o bornă. Sfântul Calinic a înființat o tipografie în anul 1861, la Râmnic.

De asemenea, a păstorit în scaunul de la Rîmnic, vreme de 16 ani, după care s-a îmbolnăvit și a revenit la Mănăstirea Cernica, unde a mai trăit aproape un an. A fost înmormântat, după dorința sa, la Mănăstirea Cernica, în tinda Bisericii „Sfântul Gheorghea. Sfântul Calinic a dus o viață credincioasă și s-a dedicat întru totul rânduielii vieții mănăstirești, trăind în sărăcie și înfrânare. Blestemul Sfântului Calinic aruncat asupra unei mănăstiri, acum mai bine de 2 secole, este pomenit și astăzi. Frăsinei este singurul lăcaș de cult ortodox din România unde femeile nu au voie să intre și să se roage.

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, prăznuit de ortodocşi în fiecare an la 11 aprilie, a interzis, în urmă cu mai bine de două secole, intrarea femeilor în mânăstirea Frăsinei printr-o hotărâre gravată pe o piatră. Sfântul ar fi luat această hotărâre în anul 1867 din cauza faptului că, în timpul unei vizite inopinate la mânăstire, i-ar fi găsit pe călugări chefuind cu femeile din sat. Şi astăzi, în acest loc oamenii păşesc cu frică, iar femeile care îndrăznesc să ajungă în mănăstire au parte de cele mai mari nenorociri. Legenda spune că hotărârea a fost luată de episcopul Râmnicului, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica în 1867.

Troparul Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, glasul 1:

De Dumnezeu purtătorule, părintele nostru Calinic, povăţuitorule al călugărilor, podoaba cuvioşilor şi lauda arhiereilor, ajutătorule al celor din nevoi şi făcătorule de minuni! Cu nevoinţele tale chip de sfinţenie te-ai arătat, iar acum cu îngerii în ceruri te veseleşti; cu care roagă pe Milostivul Dumnezeu să ne dăruiască nouă pace şi mare milă.

Rugăciune către Sfântul Calinic de la Cernica

Ai ştiut că ne vin vremuri grele, o, Sfinte Părinte Calinic, şi vărsat-ai lacrimi pentru ele, ajutor să dai, oricât de mic. Tu ne-ai dăruit minune mare, prin sfintele moaşte de ierarh, pentru vremurile de-ncercare şi pentru nenorociri, hotar”. Picură-ne, dar, şi nouă lacrimi, din suflete, blânde ploi de har, căci avem păcate, multe patimi de care nici nu avem habar. În foamete şi în sărăcie nu ne lăsa azi, părinte drag, ţara noastră, dulcea Românie, îţi aşteaptă rugăciunea-n prag! De la mânăstirea din Cernica, Strălucirea ta ne-alungă frica”!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: