Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 11 ianuarie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creștini

Calendar ortodox 11 ianuarie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creștini

Calendar ortodox 11 ianuarie 2022

Calendar ortodox 11 ianuarie 2022. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe 11 ianuarie pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare. Tot în această zi sunt sărbătoriți Cuviosul Teodosie din Antiohia, Sfântul Ștefan din Plachidiane, Sfântul Teodor, Arhimandritului Agapei, Sfântul Mucenic Mal, Cuviosul Vitalie și Cuviosul Teodosie.

Calendar ortodox 11 ianuarie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creștini

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în fiecare an, pe 11 ianuarie, pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieții de obște. Era originat din satul Mogaris, din Capadocia, și se trăgea din părinți dreptcredincioși, Proeresie și Evloghia. A fost crescut de părinții săi cu bune obiceiuri și cu învățătura de carte. Acesta a primit încă de la o vârstă fragedă treapta de citeț al bisericii și era iscusit cititor al sfintelor cărți către popor ca nimeni altul.

Auzind în inima lui chemarea dumnezeiască de a ieși din țara lui și de a urma pe Domnul, a îmbrăcat haina și viața călugărească și a plecat la Ierusalim.În drum spre Ierusalim. acesta s-a oprit în Antiohia, unde a dorit să vadă pe Sfântul Simeon Stâlpnicul, care l-a primit sus, pe stâlpul său, strigându-l pe nume, fără a-l cunoaște dinainte. După ce a ajuns la Ierusalim s-a închinar la Sfintele Locuri, se întreba mereu ce fel de viață călugărească se cuvenea să-și aleagă, cea singuratică, a sihaștrilor, sau viețuirea împreună cu mai mulți călugări.

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare era foarte apropiat duhovnicește de Sfântul Sava cel Sfânt, împreună cu care a apărat Ortodoxia de rătăcirea monofizită, de severianism și de alte erezii ale vremii. Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare s-a stins din viață în anul 529, la 11 ianuarie, având vârsta de 105 ani.

Troparul Sfântului Cuvios Teodosie, glasul al 8-lea:

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Teodosie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 2-lea. Irmos: Întru adânc a aşternut…

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca o înţeleaptă căpetenie de cete, părinte al nostru, Sfinte Teodosie, cu Dumnezeiască cuviinţă să începi acum a aduce cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a venit spre mântuirea a toată lumea, şi preasfântă pomenirea ta, împreună cu Sine, a preamărit-o.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din pustiu, Înaintemergătorul lui Hristos, odrasla Elisabetei cea din Aaron, a venit; iar Sfântul Teodosie născându-se în baia botezului prin Duh, cetăţean pustiului s-a făcut, urmând lui Iisus.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Botezându-se Hristos în Iordan, s-a pierdut semeţia sinagogii israelite; iar în Biserică s-a sădit viaţa cea întocmai cu îngerii; pe care neschimbat ai înfăptuit-o, Preafericite Părinte Teodosie.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Părtaş Patimii Celui Ce pentru noi a pătimit pe Cruce făcându-te, părinte, prin pustnicie, ai ajuns după vrednicie părtaş şi al Învierii Lui şi te-ai făcut moştenitor al măririi, Sfinte Teodosie.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ceata cea Dumnezeiască a fecioarelor, prin Dumnezeiască insuflare, te cântă pe tine cea Frumoasă între femei, de Dumnezeu Născătoare, Stăpână, cea Împodobită cu frumuseţile Dumnezeirii. Că ai născut pe Cuvântul Cel Făcător de bine, mai presus de cuvânt.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: