Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 11 iulie 2020. Ce sfântă este sărbătorită de creștin ortodocși

Calendar ortodox 11 iulie 2020. Ce sfântă este sărbătorită de creștin ortodocși

Calendar ortodox 11 iulie 2020

Calendar ortodox 11 iulie 2020. Sâmbătă este prăznuită de toți creștin ortodocșii, Sfânta Mucenița Eufimia, care a fost ucisă pentru că și-a mărturisit credința lui Hristos.

Tot sâmbătă sunt prăznuiți Sfântul Mucenic Chindeu, Sfântul Cuvios Leon din Mandra, Sfântul Mucenic Marchian, Sfântul Mucenic Martiroclis, Sfânta Olga, împărăteasa Rusiei și Sfântul Cuvios Nicodim.

Calendar ortodox 11 iulie 2020. Viața Sfintei Mucenițe Eufimia

Sfânta Eufimia s-a născut în mucenicie în Calcedon, cetatea Bitiniei amplasată lângă gura Mării Negre. Ea a trăit în timpul împărăției lui Dioclețian. Eufimia este fiica unui senator român creștin pe nume Filofronos și al soției, Teodosia.

Sfânta Eufimia este pomenită în fiecare an pe 16 septembrie, de ziua muceniciei sale. Aceasta a fost ucisă pentru că i-a jurat credință lui Iisus Hristos.

În catedrala ridicată deasupra mormântului său din Calcedon s-a întrunit Sinodul IV Ecumenic, în anul 451. Prin moaștele sale s-a arătat în chip credința cea adevărată.

Un grup de creștini s-au ascuns în regiunea Calcedonului, fiind descoperit de prigonitori și au fost aduși în fața proconsului Priscus. Printre creștini se afla și Sfânta Eufimia, care refuzând să jertfească zeilor, a fost torturată timp de 20 de zile împreună cu ceilalți credincioși.

Eufimia a fost intinsă pe o roată, dar aceasta a rămas nevătămată pentru că s-a rugat la Dumnezeu. După a fost aruncată într-un cuptor în flăcările care o acoperau, iar un înger a îndepărat flăcările de lângă ea. Pentru că a supraviețuit acestor torturi, Efimia a fost aruncată în arena animalelor sălbatice, unde și-a găsit sfârșitul în ziua de 16 septembrie.

Troparul Sfintei Eufimia

Mieluseaua Ta, Iisuse, Eufimia, striga cu mare glas: Pe Tine, Mirele meu, Te iubesc si pe Tine cautandu-Te, ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc, si impreuna cu Tine ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru Tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara prihana, primeste-ma pe mine, ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: