Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 10 iulie 2020. Ce sfinții vor fi sărbătoriți

Calendar ortodox 10 iulie 2020. Ce sfinții vor fi sărbătoriți

Sfintii 45 de Mucenici

Calendar ortodox 10 iulie 2020. Vineri, 10 iulie credincioșii îi sărbătoresc pe Sfinții 45 de Mucenici din cetatea Nicopolea Armeniei.

Tot vineri sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Vianor și Siluan, Sfântul Mucenic Apolonie din Sardia și Sfinții zece mii de Părinți din pustiile Egiptului.

Calendar ortodox 10 iulie 2020. Sfinții 45 Mucenici

Sfinții 45 de Mucenici din cetatea Nicopolea Armeniei au trăit în vremea împăratului Liciniu, în anii 308-324. Leontie, Mavrichie, Daniil și Antonie sunt doar câțiva dintre cei 45 de Mucenici care l-au slăvit pe Iisus Hristos.

Aceștia și-au mărturisit credința în Hristos, motiv pentru care au fost condamnați la moarte. Acestora le-au fost tăiate mâinile și picioarele, iar corpurile lor au fost mutilate si aruncate foc.

Unii dintre ei au murit în momentul tăierii, alții au murit după ce au fost aruncați de vii în foc. Sfinții au fost mistuiți de foc, iar oasele lor au fost aruncate în râul Lices, acestea fiind luate de câțiva credincioși și puse la loc de cinste.

După moartea împăratului Liciniu, a fost construită o biserică în cinstea lor 45 de Mucenici, iar oasele lorau fost așezate aici s-au prefăcut în izvor de tămăduiri.

Troparul Sfintilor 45 de Mucenici

Mântuitorului Dumnezeu, Cel Ce a povăţuit pe popor prin mare, cu picioare neudate şi pe Faraon cu toată oastea l-a înecat, Aceluia Unuia să-I cântăm, căci cu Slavă S-a preaslăvit. Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Pe ostaşii lui Hristos cei purtători de chinuri, să-i lăudăm credincioşii cu cuget dumnezeiesc, ca pe nişte surpători ai rătăcirii şi luminaţi biruitori, cântând lui Dumnezeu laudă de biruinţă. Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Pătimitorilor cei ce v-aţi nevoit luminat pe pământ şi aţi răbdat chinurile, aţi primit în cer cununile, cântând cu un glas lui Dumnezeu cântare de biruinţă.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind legaţi prin credinţă de unirea sufletului, aţi năvălit împotriva rătăcirii şi v-aţi arătat, biruitori purtători de cununi, cântând împreună cu un glas laudă de biruinţă. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Preacurată Maica lui Dumnezeu, roagă neîncetat pe Dumnezeu, Cel Ce S-a întrupat din tine şi de sânurile Tatălui nu S-a depărtat, să izbăvească de toată primejdia pe cei pe care i-a zidit.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: