Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 11 septembrie 2020. Cui trebuie să îi spui „La mulți ani”

Calendar ortodox 11 septembrie 2020. Cui trebuie să îi spui „La mulți ani”

GALERIE FOTO (2)

Calendar ortodox 11 septembrie 2020. Ortodocșii au maremotiv de sărbătoare la această dată, când are loc pomenirea Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria. Tot pe 11 septembrie are loc și cinstirea Sfântul Eufrosin Bucatarul, Sfinţii Mucenici Diodor, Diomid şi Didim; Sfânta Muceniţă Ia; Sfinţii Dimitrie şi Evantia soţia sa şi Dimitrian fiul lor.

Viața Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria, sărbătorită pe 11 septembrie

Sfânta Cuvioasă Teodora era căsătorită cu un bărbat pe nume Pafnutie. Aceasta a fost ispitită de diavol și a comis păcatul adulterului. Ea și-a înșelat soțul cu un alt bărbat, dar atunci când și-a dat seama de fapta sa, ea a fugit imediat la o mănăstire de călugări.

Cum acolo erau numai bărbați, Sfânta trebuia să se ascundă și se recomanda sub numele de Teodor. Ea s-a rugat mult pentru a-i fi iertate păcate, iar la un moment dat, o tânără a venit cu un bebeluș, susținând că tatăl este, de fapt, Teodor, așa cum își spunea Sfânta Teodora.

Atunci, ea a luat bebelușul și l-a crescut, după ce a fost izgonită de la mănăstire. A fost chemată înapoi după șapte ani.

Troparul Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria

Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Teodora, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria

Glasul 1

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Scăpând de noaptea patimilor, de Dumnezeu cugetătoare Cuvioasă Teodora, ai năzuit cu gândul către Soarele Cel Strălucit, omorându-ţi săltările trupului cu nevoinţă. Pentru aceea, te-ai făcut pildă sihaştilor cu viaţa şi îndreptare celor căzuţi; pentru aceea, te cinstim.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini