Redactia.ro
Home » Știri » Calendar Ortodox 12 iunie 2023. Luni, zi cu dublă sărbătoare pentru credincioșii români

Calendar Ortodox 12 iunie 2023. Luni, zi cu dublă sărbătoare pentru credincioșii români

Calendar creștin ortodox 2023

Dublă sărbătoare în calendarul Ortodox. Ziua de 12 iunie 2023 vine cu motive în plus de bucurie pentru credincioși. Iată cine sunt cei pe care îi sărbătorim.

Calendar Ortodox 12 iunie 2023

Pe 12 iunie 2023, conform Calendarului Ortodox, începe Postul Sfinților Petru și Pavel, cunoscut și sub denumirea de Postul Sâmpetrului. Această dată este deosebită deoarece coincide cu sărbătorirea Sfântului Cuvios Onufrie cel Mare, un important călugăr eremit care a trăit în deșertul Egiptului de Sus și a avut un impact semnificativ asupra spiritualității răsăritene. Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare, un sihastru de marcă din Egipt care a trăit în perioada anilor 350-400, este sărbătorit în calendarul ortodox în fiecare an pe 12 iunie.

După ce a primit botezul, Onufrie a fost dus de tatăl său la o mănăstire în pustia numită Ermupol a Tiveilor, unde a crescut în conformitate cu voia lui Dumnezeu. Inspirat de viața pustnicească a lui Ilie și Ioan Înaintemergătorul, Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare a părăsit mănăstirea și s-a retras în deșert, unde timp de 60 de ani nu a avut contact cu oamenii. Aici l-a întâlnit pe Sfântul Cuvios Pafnutie, care călătorise prin întreaga pustie în dorința de a cunoaște și scrie despre viața pustnicilor.

Onufrie i-a mărturisit că în deșert a găsit pacea inimii, bucuriile sfâșiate din bucuria cerească, o rugăciune fierbinte și s-a hrănit din roadele unui smochin din apropiere. Sfântul Onufrie a trecut la cele veșnice în timp ce Pafnutie se afla încă în preajma sa.

Postul Sâmpetrului

Postul Sfinților Petru și Pavel, denumit și Postul Sâmpetrului în limbaj popular, începe pe 12 iunie 2023 și se încheie pe 28 iunie, înainte de sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel din 29 iunie 2023, conform calendarului ortodox. Acest post este instituit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte importante. Postul Sfinților Petru și Pavel este un post ușor, fără o dată fixă, deoarece începutul său depinde de data Paștelui.

În zilele de luni, miercuri și vineri din Postul Sfinților Petru și Pavel, se consumă alimente fără ulei, în timp ce marțea și joia există dezlegare la alimente gătite cu untdelemn. Sâmbăta și duminica se permite consumul de pește. De asemenea, pe 24 iunie, în ziua în care celebrăm Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, avem dezlegare la consumul de pește. Există și dezlegare la pește în zilele de luni, marți și joi, când sărbătorim un sfânt deosebit cu o doxologie mare.

În timpul Postului Sfinților Petru și Pavel, se evită consumul de carne, ouă, lapte, brânză și alte produse derivate din acestea. Totuși, femeile gravide, femeile care tocmai au născut, copiii și persoanele bolnave pot fi scutite de la postul alimentar, dar sunt îndemnate să se roage și să facă fapte bune în această perioadă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: