Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 12 martie 2020. Sfântul Ierarh Teofan Mărturisitorul, Episcopul Niceei

Calendar ortodox 12 martie 2020. Sfântul Ierarh Teofan Mărturisitorul, Episcopul Niceei

Calendar ortodox 12 martie 2020. Sfântul Ierah Teofan Mărturisitorul, Episcopul Niceei

Calendar ortodox 12 martie 2020. Sfântul Ierarh Teofan Mărturisitorul, Episcopul Niceei. Credincioșii îl vor prăznui în fiecare an pe 11 martie pe Sfântul Mărturisitorul.

Calendar ortodox 12 martie 2020. Sfântul Ierarh Teofan Mărturisitorul, Episcopul Niceei

Potrivit creștin ortodox, Sfântul Toefan Mărturisitorul s-a născut din părinţii Isac şi Teodota. Tatăl său săvârşindu-se din viaţă în timp ce se găsea mai mare peste ţinutul eghepelaghiţilor, el a rămas în grija mamei sale. La 20 de ani s-a logodit cu o fată, cu care a trăit timp de opt ani. Cei doi își făceau împreună rugăciunile lor de zi și de noapte.

Nelegiuitul împărat Leon, ca şi socrul tânărului, auzind acestea, s-a împotrivit cu toată puterea dorinţei lui. Ceva mai mult, împăratul l-a trimis în cetatea Cizicului, care atunci se zidea, încredinţându-l cu supravegherea lucrărilor. Ducându-se acolo, cinstitul tânăr a adus la îndeplinire porunca împăratului, împlinind lucrarea aceea cu cheltuiala lui. Împăratul şi socrul lui încetând din viaţă, de pe urma morţii lor nu numai Teofan s-a bucurat de libertate, ci şi lumea întreagă. Sceptrul împărăţiei a fost luat mai departe de împărăteasa Irina.

Sfântul Teofan le-a împărțit averea oamenilor săraci

El şi-a împărţit averile la cei lipsiţi şi săraci şi pe toţi slujitorii lui i-a cinstit cu libertatea. Şi dând soţiei sale multă avere, a dus-o, după voia ei, în Mănăstirea Princhipos, unde aceasta s-a călugărit, primind numele de Irina, în loc de Megalusa, cum se numea mai înainte.

În cele din urmă, acesta a intrat la Mănăstirea care se găsea în munții din ținutul Sigrana. Dacă s-a făcut călugăr, nu a voit să primească să fie conducător, ci stând în chilie îşi scotea hrana de pe urma propriilor sale mâini, copiind, cu scrisul său frumos, diferite lucrări, timp neîntrerupt de şase ani.

După ce a împlinit 50 de ani, Sfântul Teofan a fost cuprins de o boală, care l-a țintuit la pat. Dar câțiva ani mai târziu, acesta a fost închis într-o încăpere strâmtă și întunecoasă de către împăratul Leon. Trăind în felul acesta timp de doi ani şi apăsat fiind de necazuri şi nevoi, a ruşinat şi cu aceasta pe tiran. Căci neizbutind nimic, cu toate că-l silea în fiecare zi să se supună voinţei lui, a fost surghiunit în insula Samotrachi. Dar ducerea lui în surghiun, i-a grăbit şi plecarea din trup. Astfel, trăind în acea insulă numai douăzeci şi trei de zile, a răposat acolo, pornind în cuvioşie şi pace la Domnul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: