Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 13 ianuarie 2021. Ce sfinți mari sunt sărbătoriți

Calendar ortodox 13 ianuarie 2021. Ce sfinți mari sunt sărbătoriți

GALERIE FOTO (2) Sfinții Mucenici Ermil şi Stratonic

Calendar ortodox 13 ianuarie 2021. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii, deoarece în ziua aceasta are loc pomenirea Sfinţilor Mucenici Ermil şi Stratonic. Aceștia au fost exemple de credință, iar viața lor a arătat acest lucru.

Calendar ortodox 13 ianuarie 2021. Sfinții Mucenici Ermil şi Stratonic

Sfinții Mucenici Ermil şi Stratonic au trăit în vremea împăratului păgân pe nume Liciniu, care a fost un mare iubitor ale templelor păgâne, astfel că tocmai din acest motiv a început prigonirea creştinilor, iar ura lui faţă de ei era una aprigă.

Astfel, atunci când auzea de existența unui creștin, el voia îndată să îl facă să treacă la credința lui, dacă se leapădă de Iisus Hristos. Împăratul a aflat de la un soldat despre Sfântul Ermil, cel care era creștin. Ajuns în fața împăratului, nu numai că nu a încercat să nege credința, ci chiar l-a înverșunat pe împărat, căci râdea de templele și de zeii săi.

Acesta s-a înfuriat și le-a ordonat supușilor soldați să îl tortureze pe sfânt. După aceea, el a fost aruncat în închisoare, iar unul dintre paznici era chiar prietenul său Stratonic, care era creștin la rândul său.

După trei zile în care i-a fost dat răgaz să se gândească la renunțarea la credință, împăratul le-a ordonat oamenilor săi să îl despice pe sfânt, ca să vadă de ce a rezistat la atâtea chinuri.

Atunci a fost ucis și Stratulat, care a început să plângă la vederea ororii

Calendar ortodox 13 ianuarie 2021. Canon de rugăciune către Sfinții Mucenici Ermil şi Stratonic

Troparul Sfinţilor Mucenici Ermil şi Stratonic

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinţilor Mucenici Ermil şi Stratonic

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

De zbuciumul cel lumesc aţi fugit şi la limanul cel lin v-aţi mutat, prin sângiurile muceniciei; şi cu ostenelile pustniciei v-aţi încununat. Pentru aceasta v-aţi şi arătat cu mucenicii şi cuvioşii împreună locuitori.

Calendar ortodox 13 ianuarie 2021

SEDELNA, glasul 1. Podobie: Mormântul Tău…

În ape dimpreună aţi luat fericitul sfârşit, înţelepţilor, înecând pe Veliar în ele, cu harul Dumnezeului nostru, mucenicilor. Pentru aceasta primind cununi, ca nişte purtători de biruinţă, vă veseliţi cu Cetele îngerilor, cu care, împreună, aduceţi-vă aminte şi de noi.

SEDELNA Praznicului Botezului Domnului, glasul al 4-lea. Podobie: Degrab ne întâmpină…

Cel Ce Se îmbarcă cu lumina ca şi cu o haină, Se îmbracă acum în apele Iordanului, Hristos, Dumnezeul nostru, pe Care Îl mărturiseşte, de sus, împreună şederea pe Scaun cu Tatăl, iar de jos, Slava Domnului, care a venit peste Dânsul. Acesta este Cel Ce ne luminează şi ne sfinţeşte pe noi.

Calendar ortodox 13 ianuarie 2021. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe data de 13 ianuarie, mai sunt sărbătoriți și alți sfinți. Iată pe cine mai cinsteşte calendarul ortodox tot pe data aceasta:

Sfântul Ierarh Iacob din Nisibe;

Sfinţii Mucenici Pahomie şi Papirin;

Sfântul Mucenic Atanasie;

Sfântul Cuvios Maxim Cavsocalivitul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: