Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 13 ianuarie. Sfinții care trebuie pomeniți

Calendar ortodox 13 ianuarie. Sfinții care trebuie pomeniți

Calendar ortodox 13 ianuarie. În această zi sfântă, vor fi pomeniți Sfinții Ermil si Stratonic, apărători ai numelui Domnului care aduc pace în sufletele celor credincioși.

Sfinții Ermil și Stratonic au trait in tinutul Iliricului si al Dunarii de Mijloc, în timpul persecutiilor declansate de imparatul Licinius (230-325).

Calendar ortodox 13 ianuarie. Ermil și Stratonic, sfinții care trebuie pomeniți

Ermil a fost chemat inaintea imparatului ca sa dea socoteală despre necinstirea idolilor. Ajuns în fața împăratului, a spus ca slujeste numai Dumnezeului nevazut, nu zeitatilor surde si neinsufletite, facute de maini omenesti, din lemn ori din pietre, despre care „mai curand te apuca rasul cat de neputincioase sunt, iar nu sa te inchini lor”.

După această mărturisire, împăratul a poruncit sa fie batut peste fata cu un bici de metal si sa fie intemnitat.

Dupa trei zile în temnita, este intrebat daca refuza inchinare la Hristos. Pentru ca nu se leapada de cinstirea lui Hristos, este supus altor chinuri, printre care si ruperea pantecelui cu unghii de fier.

In urma acestor patimiri, temnicerul Stratonic a simtit prin Duhul Sfant durerea lui Ermil si s-a ingrijit de ranile acestuia.

Este vazut de un ostas si parat imparatului ca se ocupa de vindecarea lui Ermil. Imparatul, vazand ca cei doi nu leapada credinta in Hristos, a poruncit sa fie omorati. Au primit moartea muceniceasca, in ziua de 13 ianuarie 303, la 3 kilometri de orasul Singidunum (Belgradul de azi).

Calendar ortodox 13 ianuarie. Troparul Sfintilor Mucenici Ermil si Stratonic

Iată ce scurtă rugăciune se poate rosti pe 13 ianuarie pentru mântuirea sufletului.

Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avnd puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Calendar ortodox 13 ianuarie. Alți sfinți ce vor fi pomeniți în această zi

Tot in aceasta zi de 13 ianuarie, se va face pomenirea pentru:

– Sfantului Cuvios Iacob din Nisibe;

– Sfintilor Mucenici Pahomie si Papirin;

– Sfantului Mucenic Atanasie;

– Sfantului Cuvios Maxim Cavsocalivitul.

Etichete: