Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 13 martie 2022. Este sărbătorită Sfânta Ipomoni

Calendar ortodox 13 martie 2022. Este sărbătorită Sfânta Ipomoni

Calendar ortodox 13 martie 2022

Calendar ortodox 13 martie 2022. În această zi, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Ipomoni. Tot atunci sunt sărbătoriti Sfintii Mucenici African, Publiu și Terentiu, Sfântul Aviv din Emupolis, Sfânta Mucenita Cristina din Persia și Sfântul Sfintitului Mucenic Publiu.

Calendar ortodox 13 martie 2022. Este sărbătorită Sfânta Ipomoni

Sfânta Ipomoni s-a născut în 1372, făcănd parte din familia lui Constantin Dragastes, unul dintre conducătorii și moștenitorii regatului sârb al lui Ștefan Dusan. Mulți dintre strămoșii ei au fost sfinți, precum Sfântul Ștefan Nemanja sau Sfântul Simeon Izvoratorul de Mir. Sfânta Ipomoni este prăznuită de două ori pe an. O dată pe 13 martie, fiind ziua în care aceasta a murit și pe 29 mai, ziua căderii Constantinopolului și a morții fiului ei, Împăratul Constantin XI Paleologul. Numele ipomoni înseamnă răbdare și l-a primit odată cu tunderea în mohanism, moment petrecut după trecerea la cele veșnice a împăratului Manuil al II-lea.

Întreaga viață a Sfintei Ipomoni s-a întemeiat pe trăirea adevărurilor de credință ortodoxe prin lucrarea faptelor bune. Pe lângă calitățile intelectuale și morale, trăsăturile sale fundamentale a fost rugăciunea. Creșterea și educația sa au fost de factură bizantină, fiind cunoscută influența culturii bizantine asupra spațiului slav. Pe lângă educația laică, a fost crescută într-o credință ortodoxă a strămoșilor ei, manifestâns o credință profundă. Sfânta Ipomoni avea 19 ani când s-a căsătorit cu Manuil al II-lea Paleologul, cu numai câteva zile înainte ca acesta să devină împărat al Bizanțului. Noua viață a acesteia s-a arătat la început a fi una plină de încercări și ispite.

Peste toate acestea, Ipomoni a trecut cu ajutorul harului lui Dumnezeu manifestând credința nestrămutată întru El. Sfânta Ipomini a fost căsătorită cu Manuil vreme de 35 de ani, iar Dumnezeu le-a dăruit opt copii, șase băieți și două fete. Din păcate, cele două au murit la o vârstă fragedă. Sfânta Ipomoni i-a crescut pe cei opt copii în dragostea față de Hristos sădind întru ei, prin rugăciuni și lacrimi, dragostea pentru virtute.

După ce soțul ei a murit, Ioan al VIII-lea i-a luat locul la tron. Împărăteasca a devenit maică în Mănăstirea Sfintei Marta, primind numele Ipomoni. A trăit vreme de 25 de ani în această mănăstire. Deși era împărăteasă, Ipomoni ajuta la toate treburile împreună cu celelalte macii. A murit pe 13 martie 1450, cu trei ani înainte de căderea Constantinopolului sub turcii otomani. Fiul ei, Constantin al XI-lea Paleologul, ultimul basileu bizantin, a murit în timpul căderii Constantinopolului, pe 29 mai 1453.Sfânta Ipomoni a fost înmormântată în Mănăstirea Pantocrator din Constantinopol.

Troparul Sfintei Cuvioase Ipomoni, Glasul 8:

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Ipomoni, duhul tău.

Condacul 1

Ceea ce prin viața ta L-ai mărturisit pe Hristos Dumnezeu în trei înfățișări: fiică de rege, soție de împărat și monahie, te lăudăm pe tine Sfântă Cuvioasă Ipomoni. Iar tu, care acum stai în fața Tronului Sfintei Treimi, te rugăm să ne vindeci de boli, să alungi necazurile și ispitele și toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți, iar noi te chemăm: Bucură-te, Sfântă Cuvioasă Ipomoni, desăvârșită în răbdare și în ascultare!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: