Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 14 decembrie 2020. Ce rugăciune se spune în ziua aceasta

Calendar ortodox 14 decembrie 2020. Ce rugăciune se spune în ziua aceasta

Calendar ortodox 14 decembrie 2020. Ce rugăciune se spune în ziua asta

Calendar ortodox 14 decembrie 2020. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii, pentru că în această zi sunt sărbătoriți Sfinții Mucenici Tirs, Levchie, Calinic, Filimon, Apolonie și Arian.

Calendar ortodox 14 decembrie 2020. Ce sfinți sunt sărbătoriți

În fiecare an, data de 14 decembrie este cea în care sunt sărbătoriți Sfinții Mucenici Tirs, Levchie, Calinic, Filimon, Apolonie și Arian. Aceștia și-au dat viața pentru credința în Hristos.

Tirs, Levchie și pe Calinic s-au născut în țara Bitiniei și la acea vreme guvernatol al melagului era Cumvrichie, care îi persecuta pe creștini. Tirs și Calinic au pierit cam în același timp, după ce s-au botezat și au decis să îl mărturisească pe Hristos.

Cetatea Tebiadei era condusă de un guvernator pe nume Arian, în vremea lui Dioclețian, când creștinii erau persecutați.

Apolonie l-a angajat pe Filimon ca să se jertfească, dar acesta s-a temut și l-a ajuns să mărturisească că a devenit creștin. Apolonie și Filimon au fost prinși de guvernator și au fost supuși la chinuri groaznice pentru că erau creștini.

Calendar ortodox 14 decembrie 2020. Ce rugăciune se spune

Troparul Sfinţilor Mucenici Tirs, Levchie, Calinic, Filimon, Apolonie şi Arian, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinţilor Mucenici Tirs, Levchie, Calinic, Filimon, Apolonie şi Arian

Glasul al 4-lea

Pe Cuvântul Cel împreună fără de început cu Tatăl și cu Duhul, Carele S-a născut din Fecioara spre mântuirea noastră, să-L lăudăm, credincioșii, și să I ne închinăm; că bine a voit a Se sui cu trupul pe Cruce și moarte a răbda și a scula pe cei morți, întru slăvită Învierea Sa

Prieten al lui Hristos ajun­gând, Mărite Mucenice Filimon, sângele ţi l-ai vărsat pentru El; toată nebunia păgânătăţii ai nimicit-o şi înşelăciunea elinilor ai stins-o. Pentru aceasta roagă-te să se mântuiască cei ce săvârşesc sfântă po­menirea ta.

SEDELNA, glasul al 4-lea. Podobie: Spăimântatu-s-a Iosif…

Cu scutul dreptei cinstiri de Dumnezeu bine acoperindu-se şi cu Arma Crucii bine într-armându-se mucenicii lui Hristos, cei vrednici de laudă, au surpat taberele tiranului; şi fiind încu­nunaţi de Domnul cu cunună de biruinţă, se veselesc neînce­tat cu Puterile cele de sus şi se roagă Mântuitorului să mântu­iască sufletele noastre.

SEDELNA, glasul al 8-lea. Podobie: Pe Înţelepciunea şi Cuvântul…

Dumnezeieşte luptându-se sfinţiţii purtători de biruinţă ai Domnului, au răbdat chinurile, sfâşierile trupului şi moartea cea silnică bărbăteşte şi cu cre­dinţă tare şi desăvârşit au surpat semeţia vrăjmaşului. Pentru aceasta, luând dar de tămă­duiri, vindecă pe cei bolnavi şi izbăvesc de răutate pe cei ce totdeauna strigă: rugaţi-vă lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce cu dragoste săvârşesc sfântă pomenirea voastră.

Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot în această zi, mai sunt sărbătoriți și alți sfinți:

Sfântul Gherman de Alaska;

Sfinţii Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie si Orest;

Cuviosul Arsenie cel din Latro;

Sfântul Mucenic Gavriil, arhiepiscopul Serbiei;

Sfântul Arie, care cu pace s-a săvârşit.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: