Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 14 februarie 2020. Sfântul Auxentie, tămăduitorul lumii

Calendar ortodox 14 februarie 2020. Sfântul Auxentie, tămăduitorul lumii

Calendar creștin ortodox 14 februarie 2020. Sfântul Auxentie, tămăduitorul lumii

Calendar  ortodox 14 februarie 2020. Sfântul Auxentie, tămăduitorul lumii. Sfântul Auxentiu, tămăduitorul lumii. Deși pe 14 februarie, întreaga lume sărbătorește Ziua Îndrăgostiților, creștin ortodocșii nu îl sărbătoresc pe Sfântul Valentin. În această zi, este pomenit părintele Auxentie, cel din munte.

Calendar  ortodox 14 februarie 2020. Sfântul Auxentie, tămăduitorul lumii

Potrivit Creștin ortodox, pe 14 februarie este pomenit Sfântul Auxentie, făcătorul de minuni. Tatăl Sfântului Auxentie, a fost un refugiat persan, din Siria de astăzi. Acesta a venit la Constantinopil ca să-și salveze viața, în țara sa natală creștinii fiind evacuați.

Auxentie, pe care istoricul bisericesc Sozomen îl laudă pentru virtuțile sale creștine, pentru inteligența și dragostea sa de cultură, a avut o frumoasă carieră militară. Slujește ca ofițer chiar în garda împăratului Teodosie al II-lea.

Căutările sale interioare, dragostea de Dumnezeu și de viață curată, au fost motivele pentru care, în lume fiind, a căutat neîncetat sfatul părinților duhovnicești ai vremii sale.

Muntele lui Auxintie

Căutările sale interioare, dragostea de Dumnezeu și de viață curată, au fost motivele pentru care, în lume fiind, a căutat neîncetat sfatul părinților duhovnicești ai vremii sale.

Deși s-a lepădat de lume, nu rămâne străin de controversele legate de învățătura de credință. Astfel, este chemat din liniștea chiliei sale să participe la Sinodul Ecumenic de la Calcedon unde dă mărturie bună.

După Sfântul Sinod se retrage în muntele Skopa lângă Calcedon. Pentru că mulțime de oameni veneau să ceară rugăciune, ajutor și sfat duhovnicesc de la Sfânt, muntele acela a ajuns să se numească Muntele lui Auxentie.

De fapt, pe 14 februarie, se comemorează şi doi martiri cu numele Valentin. Comemorarea lor a dat numele la o simpatică tradiţie, foarte răspândită în ţările anglo-saxone. Deoarece în Evul Mediu se credea că, în această zi, păsările, simţind apropierea primăverii, începeau să-şi facă cuiburile, s-a considerat că sărbătoarea Sfântului Valentin este începutul redeşteptării anuale la viaţa nouă. Așadar Sfântul Valentin a devenit șeful logodnicilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini