Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 14 iulie 2022. Iată ce sfânt este prăznuit astăzi

Calendar ortodox 14 iulie 2022. Iată ce sfânt este prăznuit astăzi

În data de 14 iulie a fiecărui an, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe unul dintre marii ei părinți, Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul (1749-1809), prin a cărui dăruire duhovnicească au fost deslușite multe dintre tainele greu de pătruns ale teologiei creștine.

Calendar ortodox 14 iulie 2022. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul

Sfântul Nicodim Aghioritul, numit și Sfântul Nicodim al Sfântului Munte, (n. 1748, Insula Naxos, Imperiul Otoman (azi în Grecia) – m. 14 iulie 1809, Muntele Athos, canonizat la 31 mai 1955), a fost călugăr ortodox grec și autor de literatură ascetică de rugăciune. Acesta a avut influență în revigorarea practicii Hesychasm, o metodă bizantină de rugăciune contemplativă.

Forțat să fugă de persecuțiile turcești în mijlocul studiilor sale la Smirna (astăzi İzmir, Turcia), Nicodim a intrat într-o mănăstire de pe Muntele Athos. El a fost inspirat la erudiție teologică de un contemporan, Macarie din Corint, a cărui colecție de texte vechi de rugăciune orientale Nicodim a editat-o și a publicat-o sub numele de Filocalia în 1782. După ce această carte a ocazionat un interes reînnoit pentru Hesychasm în toate bisericile ortodoxe, Nicodim a editat eseurile lui Macarius despre rugăciunea liturgică, punând accentul pe Euharistie, sau Cina Domnului. Această lucrare a fost la început criticată pentru doctrina eronată, dar ortodoxia ei a fost justificată de Sinodul de la Constantinopol din 1819.

Lucrarea remarcabilă a lui Nicodim, Pedalionul, sau Cârma corabiei cunoașterii, este un comentariu asupra legii bisericești grecești. Înclinația sa împotriva bisericii latine, deși parțial atribuibilă interpolărilor făcute de un alt editor, reflectă sentimentele negative ale autorului față de instituțiile creștinismului occidental. Cu toate acestea, Nicodim nu a ezitat să folosească tratatele teologilor latini despre ascetism și rugăciunea contemplativă. Enchiridionul său de sfaturi (1801), un manual despre viața religioasă, continuă să ghideze spiritualitatea greacă modernă. A fost proclamat sfânt de către Biserica Ortodoxă Greacă în 1955.

Calendar ortodox 14 iulie 2022. Rugăciune pentru răbdare

„O, Dumnezeul meu, când se va înarma inima mea cu arma răbdării? Când voi trece prin ispită fără a-mi tulbura inima, ca să dau bucurie Dumnezeului meu? O, iubitele mele suferinți ce mă faceţi asemenea Domnului meu Iisus, cel ce a pătimit pentru mine! O, Iisuse, singura viaţă a sufletului meu! Ajunge-voi oare a odihni între mii de suferinţe pentru mărirea ta? Voi fi fericit, dacă în mijlocul focului necazurilor mă voi aprinde de dorinţa de a suferi chinuri mai mari!”, potrivit „acvila30.ro”.

Sursa foto: pravila.ro
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: