Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Calendar ortodox 14 iulie. Ce sfânt sărbătoresc creștinii

Calendar ortodox 14 iulie. Ce sfânt sărbătoresc creștinii

Calendar creștin 14 iulie 2021. Sărbătoare mare pentru toți creștinii. În datat de 14 iulie, în fiecare an este sărbătorit Sfantul Nicodim Aghioritul.

Calendar ortodox 14 iulie. Sfantul Nicodim Aghioritul

Venerabilul și purtătorul nostru de Dumnezeu Părintele Nicodim al Sfântului Munte, de asemenea cunoscut ca și Nikodemos Hagioritul și Nicodemos Athonitul, a fost teolog și învățător al Bisericii Ortodoxe canonist, hagiolog și scriitor de poezie liturgică.Sf. Nicodim s-a născut Nicholas Kallivourtzis c. 1749 în Naxos, Grecia. Și-a făcut drumul spre Smirna (acum Izmir, Turcia), unde a studiat la Școala Evanghelică. Aici a studiat teologia, precum și greaca veche, latina, franceza și italiana. Persecuția din partea turcilor, care conduceau lumea greacă la acea vreme, i-a întrerupt școala și s-a întors la Naxos în 1770. A studiat la Smyrna, dar a fost forțat să-și abandoneze studiile într-o perioadă de persecuție otomană.

Sfântul Nicodim a fost canonizat la 14 iulie 1809 și a fost proslăvit de Biserica Ortodoxă la 31 mai 1955. Este un sfânt local al Mitropoliei Paronaxiei și al Sfântului Munte.

Calendar ortodox 14 iulie. Sfantul Nicodim Aghioritul – Ce rugăciune trebuie să rostești astăzi

Săltaţi şi vă veseliţi, popoare, că, iată, în prisosul bucuriei se arată astăzi pârga cea sfântă a Athosului, folositorul şi mângâietorul nostru, blândul Nicodim. Căci prin râvna cea după Hristos Biserica o a luminat, îndreptând cele stricate şi părăsite prin nebăgare de seamă şi trecerea cu vederea, iar acum înaintea Sfintei Treimi neîncetat se roagă pentru sufletele noastre. Sub jugul otoman, mulţi credincioşi plăteau cu viaţa mărturisirea lor, iar tu, Sfinte Nicodim, neîncetat te rugai să nu piară în focul urgiei credinţa creştinilor. Pe cei ce slăbeau cu duhul îi întăreai, pe cei căzuţi care se pocăiau îi pregăteai pentru martiriu, celor biruitori le alcătuiai slujbe de pururea pomenire, iar Biserica strălucea de slava Crucii şi Învierii lui Hristos. Pe tine, moştenitorul raiului şi luminoasa odraslă a Naxosului, Cuvioase Nicodim, cel mare în cuvânt şi în smerenie adânc, te lăudăm. Că întru adevăr nevoindu-te şi de la înalta pronie izvoarele bogăţiei de daruri revărsând, cunună cerească ai luat.Aliluia!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: