Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 14 mai 2020. Motiv de sărbătoare pentru toți creștinii: Ce sfânt este pomenit

Calendar ortodox 14 mai 2020. Motiv de sărbătoare pentru toți creștinii: Ce sfânt este pomenit

Calendar ortodox 14 mai 2020. Motiv de sărbătoare pentru toți creștinii: Ce sfânt este pomenit

Pe data de 14 mai îl sărbătorim pe Sfântul Isidor din Hios, căruia i-a fost tăiat capul pentru credința sa în Hristos. Tot în această zi sunt pomeniți și Sfântul Mucenic Terapont, sfântul mucenic Alexandru din Conducheli, sfinții mucenici Alexandru, Varvar şi Acolut, părintele Leontie patriarhul Ierusalimului, dar și Sfântul Mucenic Ion Bulgarul.

Pe 14 mai se sărbătorește un mare sfânt

Viața lui Isidor din Hios a fost una dreaptă, el fiind mereu departe de plăcerile deșarte ale lumii în care trăia. El a fost soldat în armata împăratului Deciu și își servea patria cu onoare.

Totuși, cei din orașul său credeau în zeități, iar pentru a-i face pe plac împăratului, toți soldații trebuiau să aducă ofrande zeilor și să le jure credința. El a scăpat fără a face aceste lucruri, dar nu pentru mult timp, pentru că un alt camarad, pe nume Iulie, l-a pârât împăratului, care i-a dat două variante: fie să le aducă jertfe idolilor, fie să fie bătut și chinuit.

Chinurile la care a fost supus Sfântul Isisor din Hios

Pentru că a refuzat să se închine idolilor, Sfântul Isidor a fost bătut cu vine de bou, dar a continuat să își mărturisească credința. Înfuriat de aceste lucruri, împăratul a poruncit să i se taie limba. Așa au făcut slugile acestuia, dar totul a fost degeaba pentru că vocea Sfântului tot se auzea chiar și după ce i-a fost tăiată limba.

În schimb, împăratul a fost cel care n-a mai putut scoate vreun cuvânt și așa a rămas pentru totdeauna, el nu a mai putut vorbi niciodată.

Furios la culme, împăratul a poruncit uciderea lui Isisor din Hios. Lui i s-a tăiat capul, iar trupul său a fost aruncat la câini, după îndemnul împăratului. Aceștia nu s-au atins de el, iar un creștin care a găsit trupul fără suflare, l-a luat și l-a îngropat creștinește. Amonie, așa cum se numea săteanul, a fost ucis la rândul lui pentru această faptă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: