Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși! Luni are loc Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși! Luni are loc Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși!

Mare sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși! Astăzi, 14 noiembrie, este prăznuit Sfântul Apostol Filip, sfânt răstingnit cu capul în jos, un adevărat exemplu al credinței! Totodată, are loc Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2022! Iată tot ce trebuie să știi despre Postul Crăciunului!

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Viața Sfântului Apostol Filip care a fost răstingnit cu capul în jos.

Sfântul Apostol Filip este menționat în Evanghelie ca fiind unul dintre cei 12 apostoli. Acesta era din Betsaida, la fel ca Andrei și Petru, dar el era învățat și a crezut taina lui Dumnezeu de la început, iar atunci când acesta i-a spus să îl urmeze, Sfântul Apostol Filip a făcut-o cu inima și cu credința că acela este Dumnezeul adevărat.

Sfântul Apostol Filip este cel căruia Iisus i s-a destănuit și i-a spus că oamenii vor crede în el abia după ce își va da viața pentru ei, pe cruce.

De-a lungul vieții sale, Sfântul Apostol Filip a făcut multe minuni și chiar a înviat oameni. Se spune chiar că el a ajuns în tărâmul Dobrogei, propovăduind Evanghelia, dar nu se știu prea multe date despre acest lucru.

Sfântul Apostol Filip a murit în cetatea Hierapolis, din centrul Asiei Mici și a fost răstignit cu capul în jos.

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Rugăciune către Sfântul Apostol Filip

„Nor purtător de ploaie duhovnicească, cu adevărat te-ai arătat celor de pe pământ. Adăpând inimile celor de pe pământ, ca pe o ţarină în taină. Că înconjurând cu cuvântul, ai adăpat marginile. Și ca nişte ploi verşi miruri din sicriu. Pentru aceasta, suflând în inimile cele credincioase, mireasma Duhului ai adunat într-însele, Sfinte Apostole Filip. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta. Ca o lumină ai fost trimis în chip de săgeată, Apostole, cu luminoase raze luminând pe cei ce cu credinţă strigă: Binecuvântat eşti Doamne, Dumnezeul părinţilor noştri.

Acum învrednicindu-te de Slava Cea Negrăită şi de Lumina Cea Neînserată, unde este veselia cea nespusă, unde este bucuria cea neîncetată, în biserica celor întâi-născuţi, unde sunt locaşurile drepţilor, roagă-te pentru toţi creştinii, Sinte Apostole Filip, Preaînţelepte.

Sfinte Filip, roagă-te pentru noi!

Izgonitor de demoni arătându-te şi luminător celor din întuneric văzându-te, ai arătat pe Soarele care a strălucit din Fecioară. Şi capiştile idoleşti sfărâmând, ai ridicat Biserici, fericite, spre Slava Dumnezeului nostru. Pentru aceasta pe tine te cinstim şi Dumnezeiască pomenirea ta strălucit o prăznuim şi cu un glas strigăm către tine, Sfinte Apostole Filip: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.

Cu toată dragostea te-ai Alăturat de Cuvântul lui Dumnezeu, Cel Ce S-a Întrupat, Apostole, ucenic Lui făcându-te şi Dumnezeiască slugă şi de Taine grăitor. Pentru aceasta de Dânsul fiind trimis la păgâni, ai propovăduit venirea Lui, strigând: pe Domnul lăudaţi-L lucrurile şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii”, potrivit doxologia.ro.

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2022

Lăsatul Secului este ultima zi în care creștinii pot mânca alimente de dulce, adică lactate, brânzeturi și carne, înainte de a intra în postul Crăciunului.

Luni, 14 noiembrie are loc Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2022, ce durează 40 de zile, până la sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos, 25 decembrie.

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Tradiții și obiceiuri

Este o tradiție care oamenii să se adune pentru a celebra faptul că este ultima zi când se poate mânca de dulce, înainte de a începe Postul Crăciunului, când nu mai avem deloc voie cu bucate alese. Astfel, nașii și finii trebuie să se întâlnească în această zi, potrivit tradiției.

Cum ultima zi a Postului Crăciunului este chiar Ajunul acestei sărbători, creștinii trebuie să țină post de pe 14 noiembrie până pe 24 decembrie, așadar o perioadă destul de lungă, în care aceștia nu pot mânca deloc ouă, lapte, carne, nu pot bea și nici nu se pot purta urât în vreun fel.

Totuși, în zilele în care sunt sărbătoriți sfinți care sunt însemnați cu cruce roșie în calendar, atunci cei care țin post au voie să folosească untdelemn și, uneori, este chiar dezlegare la pește, adică oamenii care țin post pot consuma acest aliment.

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului

Iată în ce zile are loc dezlegarea la pește, în timpul Postului Crăciunului!

  • luni, 21 noiembrie
  • sâmbătă, 26 noiembrie
  • duminică, 27 noiembrie
  • miercuri, 30 noiembrie
  • sâmbătă, 3 decembrie
  • duminică, 4 decembrie
  • luni, 5 decembrie
  • marți, 6 decembrie
  • sâmbătă, 10 decembrie
  • duminică, 11 decembrie
  • luni, 12 decembrie
  • marți, 13 decembrie
  • sâmbătă, 17 decembrie
  • duminică, 18 decembrie

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Rugăciune la intrarea în Postul Crăciunului

„Stăpâne, Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule, când Te-ai născut din Fecioara Maria în Betleemul Iudeii, cu spaimă făpturile s-au minunat şi lumea s-a bucurat de Naşterea Ta, Cel ce ai făcut pe om după chipul şi asemănarea Ta şi i-ai dat botezul spre pocăinţă; Care ne-ai adus pe noi la preacuratele zilele acestea pentru înfrânarea patimilor, spre nădejdea Învierii, şi ne îndreptezi pe noi spre adevărul dumnezeirii Tale şi ai luminat mintea noastră spre a Te cunoaşte pe Tine, Fiul lui Dumnezeu, Care ridici păcatele a toată lumea. Tu şi acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi precum ai primit pe Petru, care se afundase în mare, iar mai pe urmă, lepădându-se de Tine, dar plângând cu amar, iarăşi l-ai primit. Că am auzit glas grăind şi magii închinându-se cu daruri şi îngerii cântând, iar Irod tulburând-se, că Dumnezeu în trup S-a arătat spre mântuirea noastră. Pe Tine acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, toată făptura Te laudă, grăind: Hristos Se naşte, măriţi-L! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! Puterile îngerilor se bucură, cetele mucenicilor se veselesc văzând mărita şi cinstita serbare, şi toţi după vrednicie o laudă cu inima şi cu buzele. Şi acum, Bunule, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi, precum şi plecarea genunchilor şi umilinţa noastră, ca plinind poruncile Tale, curaţi şi neprihăniţi, ajungând acum la cinstită Naşterea Ta, să ne împărtăşim cu Preacuratul Trup şi Cinstitul Sânge al Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia se cuvine mărirea, cinstea şi închinăciunea, împreună şi Tatălui şi Duhului Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”, conform sursei citate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: