Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 14 octombrie 2021. Este sărbătorită Sfânta Parascheva

Calendar ortodox 14 octombrie 2021. Este sărbătorită Sfânta Parascheva

Calendar ortodox 14 octombrie 2021

Calendar ortodox 14 octombrie 2021. Joi, creștinii ortodocși o vor prăznui pe Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Tot în această zi, se face pomenirea Sfinților Mucenici Nazarie, Protasie, Ghervasie și Chelsie, Sfântului Mucenic Silvan, a Sfântului Mucenic Petru Avselamul și Sfântului Eftimie și a patruzeci de sfinți mucenici din Egipt și Palestina.

Calendar ortodox 14 octombrie 2021. Este sărbătorită Sfânta Parascheva

Calendar ortodox 14 octombrie 2021. În această zi, creștinii ortodocși o vor sărbători pe Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Sfânta Parasscheva este o sărbătoare importantă și e sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie. Există multe tradiții și superstiții pe care credincioșii ar trebui să le respecte în această zi mare. Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. S-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, Tracia, în apropiere de Constantinopol, și provenea din neam bun, având părinți înstăriți, dar credincioși.

Sfânta Parascheva este ocrotitoarea Iașiului și a Moldovei și îi ajută pe cei bolnavi, sărmani și care au necazuri. Cuvioasa Parascheva a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea, iar prima învățătură despre viața acesteia este regăsită în „Cartea românească de învățătură” (1643) a Mitropolitului Varlaam al Moldovei. Se spune că moaștele Sfintei Parascheva au puteri miraculoase întrucât Cuvioasa îi protejează pe cei bolnavi, sărmani și care au probleme. În ziua prăznuirii Sfintei Parascheva se face și pomenirea celor trecuți în neființă, astfel că trebuie să le împarți celor sărmani covrigi, pâine, must sau vin roșu.

De asemenea, se spune că așa cum va fi vremea în această zi, așa va fi până la Sfântul Dumitru și în celelalte sărbători ale anului. Se spune că pe când avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului „Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie”. După o vreme se retrage în pustie, urmând sfaturile unor viețuitori aleși, și se oprește la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va rămâne cinci ani. Ulterior, a plecat spre Tara Sfântă, în dorința de a-și petrece restul vieții în locurile sfinte.

Viața Sfintei Parascheva

După ce a văzut Ierusalimul, s-a așezat într-o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordaniei. Pe când avea 25 de ani, un înger i s-a arătat în vis, și i-a spus să se reîntoarcă în locurile părintești. Sfântul Varlaam scrie în Cazania sa: „Sa lasi pustia si la mosia ta sa te intorci, ca acolo ti se cade sa lasi trupul pamantului si sa treci din aceasta lume catre Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.

Din Constantinopol, Sfânta Parascheva s-a îndreptat sprew Epivat, fără să spună cuiva cine este. Aici a fost locul unde și-a dat sufletul. Aceasta a fost îngropată ca o străină, iar potrivit tradiției, se spune că un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat în mare. Valurile l-au aruncat la tărm, iar un sihastru a rugat pe niște creștini să-l îngroape după tradiția creștinească. Săpând groapa, au aflat de trupul Sfintei Parascheva, neputrezit și plin de mireasmă. Cu toate astea, oamenii au pus trupul bărbatului lângă ea, dar în noaptea următoare, unuia din creștinii care săpaseră groapa, i s-a arătat în vis o împărătească, înconjurat de îngeri. Unul dintre ei l-a certat pentru că nu a mutat trupul acesteia. Acesta a luat trupul Sfintei Parascheva și l-a așezat în biserica Sfânta Apostoli din Kallicrateia.

Sfânta Parascheva: tradiții și obiceiuri

  • credincioșii nu mănâncă fructe închise la culoare, pentru că acestea amintesc de sacrificiul martiric.
  • nu se mănâncă nimic până la ora 12, când se termină slujba
  • sunt de evitat nucile, castraveții, pepenele roșu sau poamele în formă de cruce.
  • credincioșii nu trebuie să aprindă focul deoarece se spune că adevărata credință este cea care ar trebui să le încălzească sufletele.
  • Aceștia trebuie să își dedice toată ziua rugăciunii și să se pregătească de iarnă, cumpărându-și cojoace și pături.
  • Se zice că dacă oile dorm înghesuite în ziua de 14 octombrie, iarna va fi una friguroasă, lungă și mohorâtă. Dacă oile dorm răsfirate, atunci anotimpul rece va fi mai blând.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: