Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 15 septembrie 2022. Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 15 septembrie 2022. Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși

 În fiecare an, la data de 15 septembrie 2022, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos. Este cruce neagră în calendarul ortodox.

Calendar ortodox 15 septembrie 2022. Viața Sfântului Iosif cel nou de la Partoș

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos s-a născut în orașul Raguza din Dalmatia, iar după moartea tatălui său s-a mutat împreună cu mama sa în Ohrida, la sud de Dunăre.

După ce a împlinit vârsta de 15 ani, Iosif cel nou de la Partoș a intrat în mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida, iar după cinci ani a decis să meargă pe muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator, unde s-a călugărit și a primit numele de Iosif.

La scurt timp, patriarhul de Constantinopol a cerut să fie trimis egumen pentru marea lavra a Sfântului Ștefan din Adrianopol, iar după câțiva ani a fost pus egumen în marea lavră românească Cutlumus.Acesta a fost trimis de patriarhia din Constantinopol ca mitrolopolit al Timișoarei, iar așezarea sa în scaun a avut loc pe 20 iulie 1650.

Trei ani mai târziu, Iosif cel nou de la Partoș s-a retras la Mănăstirea Partos, aproape de Timișoara, unde a mai trăit 3 ani, după care și-a dat sufletul. Conform Tradiției, în momentul trecerii sale la cele veșnice, clopotele mănăstirii au început să bată singure, fiind înmormântat în naosul bisericii mănăstirești.

Totodată,, în 1965 moaștele sale au fost mutate în Catedrala mitropolitană din Timișoara, iar Sfântul Sinod a aprobat ca Sfântul Ierarh cel nou să fie patron al pompierilor.

Calendar ortodox 15 septembrie 2022 Rugăciune către Sfântul Iosif cel Nou de la Partos

„Cu umilinta si evlavie ne plecam astazi genunchii inaintea Atotputernicului Dumnezeu, Cel ce te-a marit pe tine, Preasfinte Parintele nostru Iosife, si prinos de cinstire si de multumire Ii aducem pentru ca ni te-a daruit fierbinte rugator si puternic ocrotitor in ceruri.
Ca tu, ca un izbavitor ai fost trimis, de sus, dreptmaritorilor crestini din partile Banatului, la vreme de stramtoare; si, ca un bun pastor si parinte, cu dragoste si cu intelepciune, i-ai pastorit pe dansii, chip de de smerenie, de infranare si de curatie facandu-te tuturor, cu nevointele tale pustnicesti, cu postul, cu privegherea si cu rugaciunea.
Pentru aceasta, inca mai-nainte de mutarea ta la vesnicele locasuri, te-ai invrednicit de darul cel mai presus de fire al minunilor; cununa biruintei s-a impletit tie in ceruri, si la cetele sfintilor si ale dreptilor, celor ce, de la inceputul veacului, au bineplacut lui Dumnezeu, te-ai adaugat; iar noua, pe pamant, ai binevoit a ne lasa cinstitele tale moaste, ca pe un izvor de daruri si tamaduiri celor ce alearga la tine cu credinta.
Drept aceea, si noi acum, cu bucurie si cu dragoste te laudam pe tine, Sfinte Ierarhe, si cinstire de obste facandu-ti, cu evlavie sarutam sfintele tale moaste si cu smerenie ne rugam tie: ocroteste Biserica ta, tara aceasta si pe toti cei ce cu credinta si cu dragoste cheama intr-ajutor numele tau cel sfant. Si, ca unul ce stai inaintea fetei Ziditorului tuturor, indraznire avand catre Dansul, ajuta-ne cu mijlocirile tale si roaga-L, Parinte Sfinte, milostiv sa fie noua, iertare de pacate sa ne daruiasca si de toata reaua intamplare sa ne izbaveasca; credinta cea dreapta sa o intareasca; intaratarile eresurilor sa le strice cu puterea Preasfantului Sau Duh; dragostea sa o inmulteasca; ura sa o stinga; razboaiele sa le inlature si pacea a toata lumea desavarsit sa o intemeieze.
Si asa, virtutile tale urmand, Sfinte Iosife, neincetat sa sporim in credinta, in dragostea catre Dumnezeu si catre aproapele si in toata fapta cea buna, ca sa ajungem toti la limanul cel mult dorit al mantuirii. Si laudand, pana la sfarsitul veacului, pururea cinstita pomenirea ta, cu inimi curate sa cantam: Marire Tie, Dumnezeule, Cel mare si minunat intre sfinti, in vecii vecilor. Amin”, potrivit Parohia Ortodoxă Română Sfântul Mucenic Hermes Passo Corese.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: