Redactia.ro
Home » Știri » Calendar Ortodox 16 aprilie 2020. Joia Mare – Ziua în care e scoasă crucea

Calendar Ortodox 16 aprilie 2020. Joia Mare – Ziua în care e scoasă crucea

Calendar Ortodox 16 aprilie 2020. Joia Mare - Ziua în care e scoasă crucea

Calendar Ortodox 16 aprilie 2020. Joia Mare este cunoscută drept ziua în care se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate crucea în naosul bisericii.

Este a patra zi din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Ea culminează cu sfintele sărbători Pascale. În acestă zi sfântă se citește Evanghelia a V a. Atunci când preotul rostește: „Astazi S-a spânzurat pe lemn Cel Ce a întins pământul pe ape” atunci Sfânta Cruce este scoasă din Sfântul Altar și se așează în mijlocul bisericii. Aceasta rămâne acolo până vineri când este adusă din nou în Sfântul Altar.

Începând cu ora 16:00 la Ierusalim se face o procesiune cu Sfânta Cruce. Își are începutul la Pretoriu și se termină la Sfântul Mormânt. Astfel, credincioșii străbat drumul pe care Mântuitorul a purtat Crucea Răstignirii.

În această zi Sfântă, Joia Patimilor, se scoate Sfântul Agnet pentru împărtățirea bolnavilor. În timpul Proscomidiei din Joia Mare se sfințește încă un Agnet pe lângă cel pentru împărtășirea bolnavilor. Sfîntul Agnet pentru împărtășire se folosește la Sfânta Liturghie. Cel două se sfințesc împreună fără a spune de două ori rugăciunile epiclezei și fără a se binecuvânta separat. Cel ce-al doilea va fi păstrat până în Marțea Luminată când este uscat și sfărâmat după o rânduială specială. După ce are loc acest ritual în care a fost uscat și sfărâmat va fi așezat pe Sfânta Masă din Altar într-un chivot. Acesta se va folosi întregul an pentru împărtășirea tuturor persoanelor bolnave care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.

În amintirea lui Hristos care a spălat picioarele Apostolilor, există obiceiul ca în această zi sfântă în unele mânăstire starețul să sepele picioarele a doiseprezece din cei care locuiesc acolo.

”In Joia din Saptamana Sfintelor Patimi praznuim spalarea picioarelor ucenicilor de catre Hristos, Cina cea de Taina in cadrul careia Mantuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugaciunea arhiereasca si inceputul Patimilor prin vanzarea Domnului.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: