Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 16 septembrie 2020. Credincioșii o prăznuiesc pe Sfânta Eufimia

Calendar ortodox 16 septembrie 2020. Credincioșii o prăznuiesc pe Sfânta Eufimia

Calendar ortodox 16 septembrie 2020

Calendar ortodox 16 septembrie 2020. Creștin ortodocșii o prăznuiesc în fiecare pe 16 septembrie pe Sfânta Muceniță Eufimia.

Tot astăzi sunt sărbătoriți Sfânta Muceniță Meletina, Sfânta Mucenită Sevastiana, ucenica Sfântului Apostol Pavel, Sfinții Isachie, Iosif din Georgia și Ludmila, Sfântul Cuvios Dorotei din Egipt și Sfântul Procopie Cehul.

Calendar ortodox 16 septembrie 2020. Sfânta Muceniță Eufimia

Sfânta Eufimia s-a născut în Calcedon și a trăit în vremea împăratului Dioclețian. Aceasta a fost supusă unor chinuri greu de suportat pentru că nu a vrut să renunțe la credința în Dumnzeu și pentru că a refuzat să împlinească porunca proconsului Pricus de a aduce jertfă idolilor.

Întrebată de ce a sfidat porunca dată, Sfânta Eufimia a spus că „Comanda imparatului si a ta se cuvine sa fie implinita atunci cand nu este contrara poruncii lui Dumnezeu. Dar daca ea este potrivnica poruncii lui Dumnezeu, atunci ea nu numai ca nu trebuie implinita, dar trebuie si combatuta”.

Astfel, Eufimia a fost aruncată într-un cuptor încins, aruncată într-o apă plină de șerpi otrăvitori, dar Dumnezeu a apărat-o și a ieșit nevătămată.

Sfânta Eufimia a murit după ce a fost aruncată la fiarele sălbatice. Aceasta mai este prăznuită pe 11 iulie, când se face pomenirea petrecută la sfintele sale moaște.

Sfinții Părinți au scris într-o carte dreaptă credința, pentru a se afla dacă cele două firi din Hristos este adevărată. Într-o altă carte ereticii și-au scris învătătura lor și le-au pus pe amândouă pe pieptul Sfintei Eufimia, iar după câteva zile au deschis racla și au descoperit că la picioarele acesteia se afla cartea ereticilor, iar cea a Sfintilor Parinti în mâinile ei.

Troparul Sfintei Eufimia

Mieluseaua Ta, Iisuse, Eufimia, striga cu mare glas: Pe Tine, Mirele meu, Te iubesc si pe Tine cautandu-Te, ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc, si impreuna cu Tine ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru Tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara prihana, primeste-ma pe mine, ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: