Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 17 februarie 2020. Viața Sfântului Mucenic Teodor Tiron

Calendar ortodox 17 februarie 2020. Viața Sfântului Mucenic Teodor Tiron

Calendar ortodox 17 februarie 2020. Viața Sfântului Mucenic Teodor Tiron

Calendar ortodox 17 februarie 2020. Viața Sfântului Mucenic Teodor Tiron. În a șaptesprezecea zi a lunii februarie, credincișioșii îl vor pomeni pe Sfântul Mucenic Teodor Tiron.

Calendar ortodox 17 februarie 2020. Viața Sfântului Mucenic Teodor Tiron

Potrivit Creștin Ortodox, Sfântul Tiron a a trăit pe vremea împăraţilor Maximian şi Maximin şi era de fel din mitropolia Amasiei, din satul ce se cheamă Himialon. Fiind încorporat de curând în oastea tironilor şi făcând parte din ceata prepozitului Vringa, a fost chemat de acesta la cercetare şi a mărturisit că Hristos este Dumnezeu, batjocorind idolii elinilor ca pe nişte statui neînsufleţite şi lucruri făcute de mâinile omeneşti.

A ars cu foc statuia aceleia pe care elinii o socoteau mama idolilor. Drept aceea, fiind prins şi mărturisind că el singur a fost cel care a dat foc statuii, a fost chinuit în felurite chipuri; şi fiind băgat într-un cuptor aprins şi-a primit sfârşitul acolo. Şi se face pomenirea lui în sfânta sa mănăstire ce este în Torachia, în sâmbăta dintâi a Postului Mare, când a săvârşit el o minune deosebită şi a izbăvit poporul ortodox de mâncarea din animalele junghiate idolilor.

Minunea colivei

La 50 de ani după moartea Sfântului Teodor, împăratul Iulian Apostatul (361-363), dorind să-i batjocorească pe creştini, a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate proviziile din pieţele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare. Sf. Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimeni nimic din piaţă, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere (coliva).

Sfântul Teodor Tiron a mărturisit că este creştin în faţa comandantului care l-a sfătuit, fiind unul dintre cei mai valoroşi ostaşi, să renunţe la credinţa în Hristos şi să jertfească idolilor, i s-a dat chiar şi un timp de gândire. În acea noapte Sfântul Teodor Tiron a incendiat templul, a fost descoperit şi dus înaintea guvernatorului. A rămas statornic în credinţă şi a primit moarte mucenicească.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: