Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 17 iunie 2022. Este sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși

Calendar ortodox 17 iunie 2022. Este sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși

Calendar ortodox 17 iunie 2022

Calendar ortodox 17 iunie 2022. Creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Manuil, Savel și Ismail. Cei trei frați au fost ofițeri la curtea împăratului persani. După uciderea lor,pământul a scos la iveală trupurile mucenicilor, pe care creștinii le-au luat și le-au îngropat cum se cuvine. În această zi este recomandat postul pentru cinstirea cum se cuvinte a celor trei mari sfinți.

Calendar ortodox 17 iunie 2022. Este sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși

În fiecare an, pe 17 iunie sunt sărbătoriți frații Manuil, Savel și Ismail. Cei trei se trag din tată păgân și mamă creștină. Aceștia au fost ofițeri la curtea împăratului persan, fiind trimiși de împărat către Iulian Apostatu spre a negocia și propune un tratat de pace între imperiul persan și cel român. La acea vreme, a avut loc un festival păgân la Calcedon, motiv pentru care împăratul Iulian Apostatul aducea împreună cu nobilii săi jertfe idolilor. Manuil, Savel și Ismail au fost aruncați în temniță și apoi supuși la multe chinuri. În timp ce erau torturați, mulțumea lui Dumnezeu pentru chinurile lor. „Iisuse preadulce, scumpe ne sunt nouă aceste chinuri, pentru dragostea numelui Tău!”.

După ce s-au rugat, Dumnezeu le-a luat durerea. Împăratul Iulian Apostatu a văzut acest lucru și a poruncit ca aceștia să fie executați prin tăierea capului, iar trupurile lor să fie arse. În momentul în care au fost uciși, a avut loc un cutremur în urma căruia pământul s-a deschis și a luat trupurile mucenicilor din fața păgânilor. Mai târziu, trupurile fratilor au fost scoase din pământ, fiind ingropate cu cinste.

Rugăciunea Sfinților Mucenici Manuil, Savel și Ismail

Mucenicii Tăi, Doamne, Manuil, Savel şi Ismail, întru nevoinţele lor cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru, că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeu.

Condacul 1

Îngrozirile şi făgăduinţele tiranului defăimându-le bărbăteşte, stâlpule neclintite, împreună cu cei de un sânge, ai pătimit, mare cugetătorule. Ci, ca cel ce ai îndrăzneală către Domnul, izbăveşte-ne pe noi, Manuile, din primejdii, ca să strigăm ţie: Bucură-te, mucenice mult pătimitorule!

Icosul 1

Credinţa în Treimea cea nezidită învăţând-o treimea mucenicilor, de la înţeleptul Evnoic, s-a botezat întru Hristos, pe maica lor bine povăţuind-o. Deci să ne adunăm toţi să strigăm către dânşii unele ca acestea:
Bucură-te, treime de mucenici, care una cugeţi;
Bucură-te, că lui Dumnezeu cu slujire te închini;
Bucură-te, că prin taină ai învăţat despre Treimea cea nezidită;
Bucură-te, că ai învăţat despre Unimea cea fără de început;
Bucură-te, maică ce ai născut trupeşte pe mucenici;
Bucură-te, că Evnoic a doua oară pe dânşii i-a născut;
Bucură-te, că pe maica voastră, o, treime de mucenici, aţi urmat;
Bucură-te, că învăţăturile lui Evnoic le-ai primit;
Bucură-te, întocmai la număr cu cinstita Sfânta Treime;
Bucură-te, apărătoarea dumnezeieştii Unimi;
Bucură-te, Savel, Manuil şi Ismail;
Bucură-te, treime de mucenici pe care fiecare te cheamă într-ajutor;
Bucură-te, treime de mucenici mult pătimitoare!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: